Pátek, 26. dubna 2024

Proč se monitoruje pohyb cyklistů na stezkách a v přírodě

Proč se monitoruje pohyb cyklistů na stezkách a v přírodě
Kolik cyklistů stezky využívá? Jaký je přínos stezek pro město či region? Kde jsou nejvhodnější místa pro instalaci odpočívky a informačního panelu? Kdy je nejvhodnější doba pro údržbu? K zodpovězení těchto otázek slouží monitoring cyklistů, jehož potřebnost dlouhodobě zdůrazňuje Partnerství, o. p. s., dceřiná společnost Nadace Partnerství.

V České republice přibývá měst a obcí uvědomujících si pozitivní přínos cyklistiky pro dopravu do práce, škol, obchodů nebo pro účely rekreace a cestovního ruchu. Čistější vzduch, zdravější a spokojenější občané, příliv turistů, to vše motivuje samosprávy k výstavbě nových cyklostezek.

CO LZE SLEDOVAT

Pravidelné sčítání cyklistů se však u nás na rozdíl od západoevropských zemí zcela opomíjí. V určité omezené podobě se sice uskutečňuje v Praze, ale ruční sčítání cyklistů nepřináší data s dostatečnou vypovídací hodnotou.

K získání skutečně důležitých údajů o pohybu cyklistů může posloužit automatický monitoring, k němuž se využívá speciální monitorovací zařízení. S jeho pomocí je možné sledovat počty cyklistů dlouhodobě, vyhodnocovat trendy a sezonní vlivy a dokonce selektivně sčítat i další uživatele cyklostezek, například chodce či in-line bruslaře.

Tyto údaje potřebují kraje, města a obce pro plánování kapacit infrastruktury pro nemotorovou dopravu a turistiku a zdůvodňování investic do jejího rozvoje.

JAK MONITORING PROBÍHÁ

Monitorovací zařízení funguje na principu pneumatických hadiček, nášlapných desek, pyroelektrických senzorů, elektroindukčních smyček, případně metod založených na foto a video záznamech. Data se zaznamenávají nepřetržitě v definovaných časových intervalech a je možné je odesílat sítí GSM přímo do stolního počítače úředníka či projektanta.

Významnou výhodou monitorovacího zařízení bývá nezávislost na připojení k elektrické síti, snadná instalace, nenáročná údržba a jednoduché zpracování a zveřejnění údajů.

KDE SE JIŽ TESTUJE A S JAKÝMI VÝSLEDKY

Systémy automatických sčítačů již instalovala obecně prospěšná společnost Partnerství v Praze, Brně a Národním parku České Švýcarsko. Patnáct čidel instalovaných v národním parku pokrývá celé jeho území. Návštěvnost některých lokalit dosahuje až 50 tisíc osob měsíčně.

V květnu proběhlo testovací sčítání cyklistů ve spolupráci s Technickou správou komunikací Praha na pražských stezkách u Vyšehradské skály a v Divoké Šárce. Celkem jsme zaznamenali na 50 tisíc průjezdů cyklistů, přičemž nejvíce - až 3000 za den - o víkendech. Jasně se také ukázala dopravní funkce stezky - zatímco ve všední den proudila většina cyklistů dopoledne směrem do centra a odpoledne z centra, o víkendu tomu bylo přesně naopak.

V Brně využila naše společnost na stezce Brno-Modřice zařízení, které zaznamenává všechny uživatele stezek. V průběhu jednoho týdne prošlo či projelo stezkou více než 21 tisíc osob, v neděli dokonce 5600. Kvůli neexistující návaznosti stezky na centrum města ale stále převažuje její využití pro rekreaci.

Monitoring by se neměl omezovat jen na počty uživatelů stezek. Neméně důležité je doplnění informací o jejich chování, zájmech a očekávání, a to na základě dalšího průzkumu.

Například zjištěním počtu návštěvníků stezky a jejich průměrných výdajů lze vcelku velmi jednoduše vypočítat její ekonomický přínos pro region a porovnat jej s hodnotou investice do jejího vybudování. Ne náhodou podobné zahraniční průzkumy ukázaly, že investice do stezek jsou jedny z nejlépe vynaložených veřejných prostředků.

LUBOŠ KALA
Partnerství, o. p. s.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů