Sobota, 27. dubna 2024

Polská lanovka vyváží turisty do české rezervace

Polská lanovka vyváží turisty do české rezervace

Orlické hory - Nejen personál Masarykovy chaty na Šerlichu si mohl při procházkách během zimy povšimnout stavebních aktivit v blízkosti státní hranice.

V rozsáhlém rekreačním středisku Zieleniec na polské straně vyrostly dvě nové lanovky. Nové turistické lákadlo je problematické ze dvou příčin. Terénní úpravy totiž přesahují hranici České republiky a na české straně hranic je oblast Národní přírodní rezervace Bukačka.

Zásah do hraničního pásma?

Situace se řeší teprve od jara, poněvadž v zimě se na zasněžené krajině přesná poloha hraničních kamenů s obtížemi určuje. „ Tento týden kolegové z hraniční komise jedou přímo na místo zjistit a přeměřit, zda stavba, nebo stavební úpravy nezasahují do hraničního pruhu, nebo dokonce do českého území. V případě, že se podezření potvrdí, požádáme polskou stranu o nápravu do původního stavu,“ zní vyjádření tiskového mluvčího Ministerstva vnitra Vladimíra Řepky.

Lanovka je celoročně v provozu – v zimě vyváží běžkaře a sjezdaře, v létě pěší turisty a cyklisty. „Na rozdíl od polského areálu je na české straně klidové území,“ hovořil o Národní přírodní rezervaci Bukačka Rudolf Remeš z Chráněné krajinné oblasti Orlické hory. Na české straně totiž není ani lesní cesta, kterou by mohli polští turisté, které lanovka na vrchol vyveze, použít – to je podstatou obav o negativní vliv provozu lanovky na tuto oblast.

V rezervaci je nutné dodržovat pravidla

„Upozornili jsme české Ministerstvo životního prostředí na tento problém,“ řekl Rudolf Remeš s tím, že CHKO Orlické hory vzneslo v této souvislosi několik požadavků. Například aby provozovatel rekreačního střediska poskytl svým zákazníkům informace o pravidlech pohybu na české straně hranic a aby polská strana spolupracovala při instalaci informačního systému pro usměrnění pohybu turistů.

„Dále je nutný vznik cesty, která by spojovala polské území s českými cestami a vedla například na Masarykovu chatu. Současně žádáme o zpracování studie vlivu provozu areálu na životní prostředí v ČR z hlediska hlukové a světelné zátěže,“ pokračuje Rudolf Remeš. Mezistátní hodnocení těchto vlivů (tzv. EIA) vůbec neproběhlo, protože české Ministerstvo životního prostředí nebylo z polské strany o tomto záměru vůbec informováno. „Dostali jsme povolení od polských úřadů, nevěděli jsme, že potřebujeme povolení také od nějaké komise,“ řekl pro TV ředitel stavební firmy Winterpol Josef Kaminsky (zdroj: Novinky.cz).

Z vyjádření Jarmily Krebsové z tiskového oddělení Ministerstva životního prostředí o komunikaci mezi českým a polským MŽP vyplývá: „ Poláci věc posoudili a podle nich tato výstavba nebude mít vliv na životní prostředí, proto sami hodnocení podle EIA ani neprováděli a ani nám tuto skutečnost neoznamovali. MŽP připraví dopis polskému ministerstvu ŽP, ve kterém bude požadovat stanovení provozních podmínek těchto lanovek tak, aby nedocházelo k většímu poškození životního prostředí, za druhé, aby polská strana respektovala naše hranice, a aby polské ministerstvo vždy v budoucnu předem oznámilo podobné záměry a MŽP ČR včas informovalo,“ doplnila Jarmila Krebsová."

Všichni turisté jsou u nás vítáni a nemůžeme si na ně stěžovat,“ uvedl zástupce provozovatele Masarykovy chaty Karel Horák k nové šestisedadlové lanovce, která je v provozu již skoro čtyři měsíce.

Denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů