Pátek, 26. dubna 2024

Zpráva o české přírodě varuje před zástavbou a mizením druhů

Zpráva o české přírodě varuje před zástavbou a mizením druhů

Praha - V České republice klesá podíl orné půdy, protože ji neúměrně zabírají developeři, mizí rašeliniště, mokřady a skalní porosty i vzácné druhy rostlin a živočichů. Takové jsou nejvážnější problémy české přírody, jak je identifijuje připravovaná zpráva o jejím stavu. Materiál při svém nástupu do funkce slíbil nový ministr životního prostředí Ladislav Miko.

Zpráva ještě není dokončená, dnešní Mladá fronta Dnes ale uvedla, že získala výtah jejích nejdůležitějších částí. Materiál má být hotov do konce srpna a úřad ho zveřejní nejpozději na začátku září, řekl deníku mluvčí ministerstva Jakub Kašpar. Miko novinářům v květnu řekl, že ministerstvo shromáždilo obsáhlý soubor informací o životním prostředí a přírodě, které ale nikdy nebyly analyzovány a souhrnně prezentovány.

Zpráva o stavu životního prostředí v roce 2007, kterou loni v říjnu schválila tehdejší vláda Mirka Topolánka (ODS), označila za hlavní problém znečištěné ovzduší. Uvedla, že narůstá množství emisí z dopravy, na zdraví obyvatel se podepisují také stále vysoké emise z energetiky a průmyslu.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů