Pátek, 26. dubna 2024

Netopýři nesají krev, hájí je ochránci přírody

Netopýři nesají krev, hájí je ochránci přírody

Netopýři nesají krev ani nejsou nebezpeční, naopak jsou užiteční hubením škodlivého hmyzu. Český svaz ochránců přírody (ČSOP) se v tiskové zprávě snaží veřejnost přesvědčit o prospěšnosti netopýrů a vyvrací pověry, které se o nich mezi lidmi tradují.

Ochránci z ČSOP se snaží vyvrátit například rozšířený mýtus, že evropští netopýři sají krev. "Jsou to hmyzožravci, k sání krve nemají žádný důvod," hájí málo známou skupinu létajících savců ochranáři.

Netopýři přicházejí v důsledku kácení o své přirozené letní úkryty v dutinách starých stromů. Často si proto hledají náhradní úkryty v lidských domech. Přestože mohou i netopýři, stejně jako ostatní savci, přenášet vzteklinu, ochránci přírody upozorňují, že se člověk může nakazit pouze v případě, že přijde s netopýrem do přímého kontaktu. "Vzteklina se však nepřenáší vzduchem, takže pouhá přítomnost netopýra v místnosti či ve vašem okolí nepředstavuje žádné riziko ani v případě, že by byl nakažen," upozorňují ochránci.

Jestliže lidé najdou zesláblého nebo zraněného netopýra, ochránci přírody doporučují zavolat do nejbližší záchranné stanice pro volně žijící živočichy. V případě, že je nutné netopýra přemístit, například ze silnice, nedoporučuje se to dělat holýma rukama, aby člověka netopýr v obraně nekousnul. Pokud i přesto k poranění dojde, je nutné navštívit lékaře. "Třebaže za posledních 30 let u nás byly zaznamenány pouze čtyři případy a riziko nakažení je tudíž velmi malé, nelze ho zcela bagatelizovat," radí ČSOP.

Pokud lidem vlétne za letních nocí netopýr do bytu nebo domu, pak jde podle ČSOP s velkou pravděpodobností o nezkušené mládě, které se učí létat, vyhledávat úkryty, či o netopýra, který prchal před nějakým predátorem. Netopýra pak dostaneme z bytu nejsnáze tím, že otevřeme okno a necháme zapnuté pouze malé světlo nebo zhasneme a necháme netopýra odlétnout. Naopak vyhánění nočního tvora hadrem či koštětem ho vyděsí a netopýr pak v panice může zalétnout do míst, odkud se jen těžko dostane.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů