Pátek, 26. dubna 2024

Křižany na Liberecku se pyšní novou ekoalejí. Sázely ji děti i dospělí.

Křižany na Liberecku se pyšní novou ekoalejí. Sázely ji děti i dospělí.

Liberecko - Mezi obcemi Křižany a Zdislava vznikla tento měsíc nová ekoalej. 600 metrů dlouhá alej je vytvořena z původních českých druhů dřevin a tvoří ji 70 stromů a 700 keřů. Na výsadbách se podílely místní děti i dospělí. Poslední stromky budou zasazeny ve středu 27. října dopoledne.

Nová alej není běžná, říká koordinátor projektu Jiří Antl: "Na rozdíl od cizokrajných dřevin nebo krátkověkého topolu ji tvoří 4 druhy původních českých dřevin - buk lesní, javor klen, javor mléč a lípa malolistá - které se mohou dožít až několika set let. Navíc je dosázena 700 sazenicemi původních českých keřů, aby mohla tvořit biokoridor jako úkryt a zdroj potravy pro zvěř." Doprovodný koridor je vysázen z keřů a stromů menšího vzrůstu s jedlými plody (jeřáb ptačí, třešeň ptačí, ptačí zob, kalina obecná, svída červená, hloh obecný).

Do sázení se pustili místní poprvé v pondělí 4.10.2010. Ruku k dílu přiložilo 30 dospělých a 35 dětí z místní základní a mateřské školy. Pracovalo se celý den pod dohledem odborníků z občanského sdružení Čmelák - Společnost přátel přírody. Na akci se podíleli i pracovníci obce Křižany, místní sbor dobrovolných hasičů a o. s. Křižanský trpaslík.

Alej vznikla díky spolupráci obce Křižany s občanským sdružením Čmelák - Společnost přátel přírody, které získalo na výsadbu 70 000 Kč z programu Úsměv pro strom. Tento program je realizován za finanční podpory firmy SHP Harmanec, Nadace Partnerství, Státního fondu životního prostředí ČR a Ministerstva životního prostředí.

Nová ekoalej nahradila původní vykácenou, která byla vysázena z topolů před 50 lety, popisuje mluvčí Čmeláka SPP Martin Benda a s radostí dodává: Projekt multidruhové aleje jako biokoridoru byl zúčastněnými odborníky posouzen jako vzorový, takže je možné, že díky spolupráci obcí v Podještědí s o. s. Čmelák SPP vzniknou podobné aleje i na dalších místech.

Kontakty:
Tiskový mluvčí o. s. Čmelák SPP: Mgr. Martin Benda, tel: 777 749 335,

Vedoucí projektu: Jiří Antl, DiS., tel: 777 647 557, jiri.antl@cmelak.cz

Koordinátor výsadby 27. 10. 2010: Milan Máchal, tel: 777 749 315

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů