Pátek, 26. dubna 2024

Tučňáka, který dorazil na Nový Zéland, sleduje 120.000 fanoušků

Tučňáka, který dorazil na Nový Zéland, sleduje 120.000 fanoušků

Tučňák císařský, který koncem června připlaval na Nový Zéland až z Antarktidy, má už přes 120.000 příznivců na internetu. Jak informovala agentura AP, již takové množství lidí sleduje tučňáka Happy Feet přes webovou kameru. Zvíře, které bylo několik týdnů v péči veterinářů, by mělo být brzy puštěno zpět do volné přírody.

Očekává se, že počet fanoušků tučňáka stoupne ještě o několik tisíc poté, co budou na internetu k dispozici záznamy ze zařízení GPS, které bude mít Happy Feet připevněné na zádech. Lidé tak budou moci sledovat jeho cestu. Kromě toho má tučňák spoustu prostoru na sociálních sítích jako Facebook a Twitter, kde se o něm vedou živé debaty, soudí agentura AP.

Jak se zdá, fanoušky zvířete pojmenovaného podle animovaného filmu z roku 2006, pramálo ruší, že jejich miláček kromě jídla, spánku a příležitostné chůze toho moc nedělá. "Ve 23:20 na Novém Zélandu Happy Feet krásně spal s vystrčenou levou nohou a ploutví," uvedl jeden zvědavec na Facebooku. "O pět minut později přitáhl levou nohu a ploutev a vstal!" popisoval nadšeně.

Tučňák byl objeven 20. června na pláži Peka Peka asi 40 kilometrů severozápadně od hlavního města Wellingtonu, daleko od svého domova v Antarktidě. Byl převezen do wellingtonské zoo čtyři dny poté, co onemocněl, když sežral písek. Pravděpodobně ho totiž považoval za sníh. Od té doby přibral a podle lékařů je natolik zdravý, že může opět vyrazit na moře.

Neobvyklý příběh si získal celosvětovou pozornost. Místní televize TV3 nainstalovala v malé místnosti naplněné ledem malou kameru a začaly přicházet první telefonáty nadšených fanoušků. Kvůli jednomu byl do zoo pozdě v noci vyslán veterinář, neboť se divák domníval, že Happy Feet zemřel. Ukázalo se však, že jen spal.

Zoologická zahrada byla podle mluvčí Kate Bakerové potěšená reakcemi na webkameru a zvažuje, že zařízení instaluje i u jiných zvířat. Díky veřejné kampani se zoo podařilo získat 10.000 novozélandských dolarů (146.900 korun), které byly potřeba na péči o tučňáka. Dalších 8000 dolarů se podařilo získat na cestu zpět do Antarktického oceánu, která prý přijde asi na 30.000 dolarů.

Podle Bakerové zařízení GPS vydrží na tučňákovi pouze do doby pelichání v příštím dubnu, ale možná spadne i dříve. Byl mu proto také implantován mikročip, který se spustí, pokud se přiblíží k monitorovaným koloniím tučňáků v Antarktidě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů