Pátek, 26. dubna 2024

Karlovarský kraj zveřejnil mapu výskytu bolševníku na internetu

Karlovarský kraj zveřejnil mapu výskytu bolševníku na internetu

Karlovarský kraj dokončil mapování výskytu vybraných druhů invazních rostlin. Podrobnou mapu zveřejnil na internetových stránkách. Lidé tak mohou nejen sledovat postup projektu Omezení výskytu invazních rostlin v Karlovarském kraji, ale i nahlásit vlastní pozorování v terénu, informovala dnes ČTK mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková.

Výstup z mapování výskytu bolševníku a dalších invazních rostlin je na internetové adrese gis.kr-karlovarsky.cz . "V současné době kraj oslovil dopisem s žádostí o souhlas se zapojením do projektu téměř 5000 vlastníků nebo správců pozemků. Jedná se o více než 41.000 pozemků buď přímo zasažených nebo bezprostředně ohrožených výskytem bolševníku, křídlatek nebo netýkavky žláznaté," uvedla Pavlíková.

Podle manažerky projektu Lenky Pocové je důležité, aby všichni vlastníci zaslali svůj souhlas co nejdříve. "Bez nich nemůžeme žádost o dotaci letos na podzim podat a celý projekt bude ohrožen," řekla Pocová.
Udělení souhlasu s projektem znamená, že po dobu realizace nebude vlastník hradit náklady spojené s likvidací těchto rostlin. "V závislosti na použité metodice očekáváme do konce roku 2015 snížení výměr zasažených lokalit až o 90 procent," odhaduje Pocová.

Karlovarský kraj podá žádost o finanční podporu projektu z Operačního programu Životní prostředí. Celkové náklady projektu se odhadují na 170 milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů