Sobota, 27. dubna 2024

Obchodníci bez kožešin zažili rekordní rok

Obchodníci bez kožešin zažili rekordní rok

Přes 50 nových obchodníků se v roce 2012 připojilo k programu Svobody zvířat
a Aliance za módu bez kožešin s názvem Obchod bez kožešin. Pro mezinárodní program Obchod bez kožešin (www.obchodbezkozesin.cz, www.furfreeretailer.com) byl letošní rok obzvláště úspěšný. Jak uvádí organizace Svoboda zvířat, která tento program koordinuje v České republice, k programu se během roku 2012 připojilo více než 50 prodejců a začal ho propagovat rekordní počet (20) zemí.

Tento rok znamenal rekord nejenom v počtu prodejců, kteří se k programu připojili, ale také v rozmanitosti jejich zaměření. Přibyli například prodejci těhotenské, sportovní, plesové nebo ekologické módy, zásilkové obchody nebo společnosti, které se specializují na umělé kožešiny.

Lucie Moravcová, předsedkyně Svobody zvířat, uvádí: "Čím dál více obchodníků po celém světě se postupně začíná stavět proti využívání kožešin v módě. Jsme hrdí na to, že program přitahuje stále více účastníků, a doufáme, že bude tento trend i nadále úspěšně pokračovat. Chování a zabíjení zvířat pro kožešiny je kruté, zbytečné a nemorální. Je potřeba, aby se spotřebitelé rozhodli brát ohled na tato zvířata a začali podporovat prodejce, kteří kožešiny odmítají."

Mezi nejvýznamnější prodejce, kteří se tento rok k programu připojili, patří:

* ASOS, největší britský internetový obchod s módou a kosmetikou, který rozesílá zboží do více než 190 zemí světa.
* COS (Collection of Style), společno! st typu H&M, která má 40 obchodů v různých částech Evropy, Asie a Středního východu. Značka COS odmítá kožešiny už od samotného počátku svého působení a k programu se přihlásila, aby tento koncept podpořila.
* Elisabetta Franchi, přední italská módní návrhářka, která má kromě Itálie obchody v dalších 35 zemích světa.
* ZERO, evropská módní značka se sídlem v německých Brémách.
* Noppies, prodejce těhotenské módy, která je k dostání v Nizozemí, Německu a Belgii.
* ORMAR, chorvatský internetový obchod.
* Sage and Ivy, ekologická módní značka se sídlem v Nizozemí, která používá pouze materiály vyrobené za etických podmínek.
* Encore Ballroom Couture, americká značka, která se soustředí na společenské oblečení -- plesové, koktejlové a večerní šaty. Je to přední americká zásilková společnost a půjčovna. Její šaty oblékají účastníci americké televizní show Dancing with the Stars (v Česku známé jako StarDance).
* Brunotti, sportovní značka, která je ! k dostání ve více než 20 zemích světa.
* Designer Dutchess! , značka, která se specializuje na umělé kožešiny, a první australský prodejce, který se připojil k programu.

Monica Engebretson z Aliance za módu bez kožešin dodává: "Spotřebitelé mohou pomoci tak, že budou nakupovat pouze u prodejců a návrhářů, kteří odmítají kožešiny, a nebudou nakupovat v obchodech, které nabízejí pravé kožešiny, čímž podpoří obchodníky a návrháře, kteří se připojili k mezinárodnímu programu Obchod bez kožešin a svůj závazek potvrdili písemně."

Program Obchod bez kožešin poskytuje spotřebitelům po celém světě přesné informace o bez/kožešinové politice jednotlivých prodejců, aby občané mohli během nakupování činit informovaná rozhodnutí. Cílem programu je šířit myšlenku, že spotřební způsob života může být etický, a informovat o tom, jací světoví prodejci soucítí se zvířaty. Program uznává a podporuje obchodníky, kteří se písemně zavázali, že budou propagovat módu bez kožešin.

Společnosti, které svůj závazek nepotvrdí písemně, do programu zařaz! eny nejsou, a to bez ohledu na zboží, které prodávají.
Postavit se veřejně proti kožešinové módě znamená pro společnosti možnost propagovat politiku, která odmítá krutost a násilí páchané na zvířatech, a pomoci mezinárodnímu hnutí, které usiluje o ukončení této zbytečné a kruté módy.

Program je celosvětové koordinován Aliancí za módu bez kožešin (Fur Free Alliance, FFA), mezinárodní koalicí předních organizací na ochranu zvířat a životního prostředí z celého světa. V jednotlivých zemích zajišťují program Obchod bez kožešin tyto organizace.

Kompletní seznam obchodníků zapojených do programu lze najít na www.furfreeretailer.com a na Facebooku www.facebook.com/furfreeretailer. České stránky programu najdete na www.obchodbezkozesin.cz a na FB stránce www.facebook.com/Obchodbezkozesin.

Kontaktní osoba: Lucie Moravcová
Telefon: 736 766 188
E-mail: lucie.moravcova@svobodazvirat.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů