Středa, 8. května 2024

Učitelé se přijedou do želivského kláštera školit v ekologii

Učitelé se přijedou do želivského kláštera školit v ekologii

Želiv - Diskuse s bývalým ministrem školství Ondřejem Liškou, praktické ukázky výukových programů v přírodě, exkurzi na Želivskou přehradu s odborným výkladem či přednášky na aktuální témata z oblasti životního prostředí. To vše čeká na účastníky čtyřdenního ekologického veletrhu určeného pro učitele, který se v prvních zářijových dnech odehraje v Želivu u Humpolce.

Již po šestnácté se sem sjede téměř 140 lektorů a učitelů z celé republiky, aby načerpali inspiraci a dozvěděli se o novinkách v environmentální výchově. Lákadlem letošního ročníku je především přednáška socioložky Hany Librové, beseda s Ondřejem Liškou a atraktivní prostředí Želivského kláštera na Vysočině, kde se veletrh koná.

"Letos je přihlášeno rekordních 135 účastníků z celé republiky. Většina z nich jsou lektoři středisek ekologické výchovy, ale přihlášeni jsou i pracovníci ze správ chráněných oblastí, domů dětí, muzeí a škol," přibližuje Júlia Sokolovičová ze spolupořadatelské organizace Pavučina.

Základním programem veletrhu jsou praktické ukázky výukových programů, které běžně absolvují třídy základní a středních škol při návštěvě středisek ekologické výchovy a jež v Želivu "absolvují" sami lektoři u svých kolegů.

"Letos nabízíme dvacet atraktivních programů, při nichž se mohou účastníci inspirovat novými pedagogickými metodami, trendy a poznatky," vysvětluje Sokolovičová. "Aktuální témata životního prostředí odrážejí programy zaměřené na globální problémy nebo povodně," říká.

Kromě programů se mohou učitelé zúčastnit přednášek, dílen a odborných exkurzí do terénu.

Veletrh vznikl v roce 1993. "Chtěli jsme se navzájem povzbudit a podpořit ve tvorbě ekologických výukových programů," vzpomíná jeden ze zakladatelů ekologické výchovy Aleš Máchal ze spolupořadatelské organizace Lipka. "Původní dvoudenní komorní akce pro pětadvacet lidí z několika organizací se každým rokem účastnilo více a více učitelů," uzavírá Aleš Máchal, jehož organizaci Lipka navštíví při výukových programech ročně 20 tisíc dětí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů