Pátek, 26. dubna 2024

Spalovna Liberec ustupuje od slibu čistit popílek od dioxinů

Spalovna Liberec ustupuje od slibu čistit popílek od dioxinů

LIBEREC – Spalovna komunálních odpadů společnosti Termizo, a. s. požádala o zrušení povinnosti čistit popílek z dioxinového filtru od dioxinů (1). Činí tak i přesto, že se k němu v roce 2006 sama zavázala. Krajský úřad již spalovně tuto změnu schválil a povolil jí i nadále míchat toxický popílek s popelem a prodávat je pak jako stavební materiál. „Považujeme za nepřípustné, aby byla zrušena tato zásadní povinnost, kterou spalovně ukládalo původní velice progresivní integrované povolení krajského úřadu z roku 2006. Těsně předtím, než toto opatření začalo být plněno, je krajský úřad navrhuje zase zrušit, což je podle našeho názoru porušením zákona o integrované prevenci (2) a také správního řádu (3). Proti vydanému povolení jsme se proto odvolali (4),“ shrnula mluvčí sdružení Arnika Mgr. Zora Kasiková.

Proti vydanému povolení se odvolal i další z účastníků řízení - občanské sdružení Lidi pro Liberec. „Zásadně nesouhlasíme s tím, aby spalovna i nadále míchala popílek s vysokým obsahem dioxinů s popelem a tuto směs prodávala jako stavební materiál. Tolerovali jsme, že na zavedení technologie k jeho vyčištění měla spalovna stanovenou značně dlouhou lhůtu, nečekali jsme však, že od svého závazku upustí,“ shrnula postoj sdružení Lidi pro Liberec Mgr. Zuzana Tachovská.

Krajský úřad v rozhodnutí o změně tvrdí, že čištění popílků praním v kyselé lázni je ekologičtější, než předání nezpracovaného popílku. Avšak platná podmínka integrovaného povolení vůbec nepředpokládá předávání nezpracovaného popílku, ale požaduje vyčištění od škodlivých dioxinů přímo provozovatelem. Naopak vypuštění současné povinnosti z integrovaného povolení povede k tomu, že nebude nijak ošetřena redukce dioxinů v popílku z dioxinového filtru a jejich vysoká koncentrace v propraném popílku může dokonce vést k jejich další tvorbě v procesu.

„Dnes jsou dostupné technologie k čištění popílků od dioxinů či přímo k jejich rozkladu, což je způsob přímo doporučený Stockholmskou úmluvou (5). Krajský úřad to ve vydaném povolení nevzal v potaz a současně se vůbec nezabýval nutností dodržet požadavky této mezinárodní úmluvy,“ dodal vedoucí programu Toxické látky a odpady sdružení Arnika RNDr. Jindřich Petrlík.

Používání směsi popele a popílku například na stavbu cyklostezky v Jizerských horách (6) vedlo v minulých letech k protestům obyvatel a přimělo spalovnu právě ke slibu, který chce nyní zrušit. „Vede ji k tomu hlavně snaha ušetřit peníze, nikoliv životní prostředí, a současně příliš tolerantní limit pro dioxiny stanovený v EU,“ uzavřel Petrlík.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů