Komisař Byrne předpokládá v kandidátských zemích inovaci v oblasti nezávadnosti potravin
Mezi inovací v oblasti nezávadnosti potravin v EU a současným rozšířením EU není
žádný rozpor, tvrdil minulý týden komisař pro zdravotnictví a ochranu
spotřebitele David Byrne na neformálním zasedáním Rady pro zemědělství v dánském
Nyborg. „Evropská unie stojí na prahu historického rozšíření, které vytvoří nový
dynamický rámec pro rozvoj příslušné politiky,“ uvedl a dodal, že perspektiva
většího trhu „povzbudí a bude stimulovat další inovaci“. V jednáních o této
oblasti vychází Evropská komise ze základního postoje ve smyslu, že nezávadnost
potravin je tím prvkem procesu rozšíření, kdy by EU neměla přijímat rizika
potenciálně vedoucí k nižším normám bezpečnosti potravin nebo nebezpečím pro
spotřebitele. Nezbytné je plně vyhovět právním předpisům EU (acquis) o
nezávadnosti potravin. Kapitola o volném pohybu zboží již byla provizorně
uzavřena se všemi kandidátskými zeměmi kromě Rumunska a v oblasti potravinářské
legislativy si ani jeden kandidát nevyžádal přechodná období. Se všemi kandidáty
probíhají jednání o zemědělství a se všemi předními kandidátskými zeměmi kromě
Polska a Malty bylo dosaženo dohody o veterinárních a fytosanitárních aspektech
a o krmivech. Ještě je třeba dořešit otázky jako např. schopnost garantovat
dostatečnou kontrolu vnějších hranic, soulad s pravidly EU v oblasti BSE
(„nemoci šílených krav“), dosažení norem EU v zařízeních na zpracování potravin
a respektování pravidel EU v oblasti péče o zvířata. „Evidentně máme ještě před
sebou spoustu práce a čas se přitom zkracuje,“ poznamenal komisař. „V tlaku na
zlepšení nepolevíme a EU v žádném případě nedopustí ohrožení svých standardů.“
Zdroj: Informační centrum EU
Mezi inovací v oblasti nezávadnosti potravin v EU a současným rozšířením EU není žádný rozpor, tvrdil minulý týden komisař pro zdravotnictví a ochranu spotřebitele David Byrne na neformálním zasedáním Rady pro zemědělství v dánském Nyborg. „Evropská unie stojí na prahu historického rozšíření, které vytvoří nový dynamický rámec pro rozvoj příslušné politiky,“ uvedl a dodal, že perspektiva většího trhu „povzbudí a bude stimulovat další inovaci“. V jednáních o této oblasti vychází Evropská komise ze základního postoje ve smyslu, že nezávadnost potravin je tím prvkem procesu rozšíření, kdy by EU neměla přijímat rizika potenciálně vedoucí k nižším normám bezpečnosti potravin nebo nebezpečím pro spotřebitele.
Nezbytné je plně vyhovět právním předpisům EU (acquis) o nezávadnosti potravin. Kapitola o volném pohybu zboží již byla provizorně uzavřena se všemi kandidátskými zeměmi kromě Rumunska a v oblasti potravinářské legislativy si ani jeden kandidát nevyžádal přechodná období. Se všemi kandidáty probíhají jednání o zemědělství a se všemi předními kandidátskými zeměmi kromě Polska a Malty bylo dosaženo dohody o veterinárních a fytosanitárních aspektech a o krmivech.
Ještě je třeba dořešit otázky jako např. schopnost garantovat dostatečnou kontrolu vnějších
hranic, soulad s pravidly EU v oblasti BSE („nemoci šílených krav“), dosažení norem EU v zařízeních na zpracování potravin a respektování pravidel EU v oblasti péče o zvířata. „Evidentně
máme ještě před sebou spoustu práce a čas se přitom zkracuje,“ poznamenal komisař.
„V tlaku na zlepšení nepolevíme a EU v žádném případě nedopustí ohrožení svých standardů.“
Zdroj: Informační centrum EU
Sdílet článek na sociálních sítích