Vývoj organického zemědělství v Belgii
Podle Belgické organizace organického zemědělství (BLIVO) má toto odvětví
zemědělské produkce v celé Belgii mimořádně velký růstový potenciál. V roce 1999
byl vyhlášen cíl, aby za podpory vlády bylo do roku 2010 obděláváno 10 % veškeré
zemědělské půdy organickými metodami. Představitelé BLIVO považují za klíč k
úspěšnému plnění tohoto náročného cíle zvýšení tržního podílu organických
potravin a udržení přijatelné úrovně důchodů spotřebitelů. Pro výrobce je
rozhodující jejich vzájemná součinnost. Jen tak budou schopni zlepšit svoji
pozici na domácím trhu. Vláda ve snaze stimulovat restrukturalizaci organického
sektoru zemědělství nedávno schválila dva regionální manažery (pro Flandry a
Valonsko), jejichž úkolem je regulovat sladění domácí produkce organických
potravin s poptávkou. Přes vládní intervenci se míra růstu organického
zemědělství v Belgii zpomaluje. Plocha se zvýšila o 25 % v roce 2000, o 18 % v
roce 2001 a pro letošní rok se počítá s ještě nižším přírůstkem. Ministryně
zemědělství v regionu Flandry Vera Dua požaduje zdvojnásobení státní finanční
podpory farmářů, kteří chtějí přejít od konvenčního k organickému způsobu
hospodaření. Zvláštní pozornost se věnuje potížím s odbytem organické zeleniny
ve flanderském regionu. Ačkoli se v tomto regionu spotřebuje více organické
zeleniny, než se vyrobí, narážejí domácí pěstitelé na velké potíže s prodejem
svých produktů. Příčinou jsou relativně vysoké ceny, které nemohou konkurovat
levnějším dovozům ze zahraničí. Domácí trh s organickou zeleninou je v současné
době dobře strukturovaný a diverzifikovaný, ale vlastní výrobci jsou na něm
slabě zastoupeni. Hlavním důvodem je to, že mezinárodní konkurence v odvětví
organické zeleniny se vyvíjí intenzivně, zatímco v celé Belgii i ve Flandrech
zvláště převažuje malovýroba. Celková plocha organicky provozovaného zemědělství
ve Flandrech tvoří dnes pouze 0,63 % z celkové plochy zemědělské půdy ve
srovnání s 3 % v celé Evropské unii. Organická zelenina se ve Flandrech pěstuje
jen na 320 ha. Výrobní a distribuční náklady na jednotku produkce jsou vyšší než
u dovezených produktů. Protože poptávka po organické zelenině je podstatně větší
než domácí produkce, obchodníci jsou nuceni dovážet větší část požadovaného
množství ze zahraničí. Přitom zjišťují, že zahraniční pěstitelé s větším
rozsahem produkce mohou zaručit větší a rovnoměrnější dodávky organické zeleniny
v pravidelných intervalech. Pokud produkty dovážené ze zahraničí jsou také
levnější, dávají jim kupci přednost před nákupem domácí produkce. Agra Europe,
2002
Podle Belgické organizace organického zemědělství (BLIVO) má toto odvětví zemědělské produkce v celé Belgii mimořádně velký růstový potenciál. V roce 1999 byl vyhlášen cíl, aby za podpory vlády bylo do roku 2010 obděláváno 10 % veškeré zemědělské půdy organickými metodami. Představitelé BLIVO považují za klíč k úspěšnému plnění tohoto náročného cíle zvýšení tržního podílu organických potravin a udržení přijatelné úrovně důchodů spotřebitelů. Pro výrobce je rozhodující jejich vzájemná součinnost. Jen tak budou schopni zlepšit svoji pozici na domácím trhu. Vláda ve snaze stimulovat restrukturalizaci organického sektoru zemědělství nedávno schválila dva regionální manažery (pro Flandry a Valonsko), jejichž úkolem je regulovat sladění domácí produkce organických potravin s poptávkou. Přes vládní intervenci se míra růstu organického zemědělství v Belgii zpomaluje. Plocha se zvýšila o 25 % v roce 2000, o 18 % v roce 2001 a pro letošní rok se počítá s ještě nižším přírůstkem. Ministryně zemědělství v regionu Flandry Vera Dua požaduje zdvojnásobení státní finanční podpory farmářů, kteří chtějí přejít od konvenčního k organickému způsobu hospodaření.
Zvláštní pozornost se věnuje potížím s odbytem organické zeleniny ve flanderském regionu. Ačkoli se v tomto regionu spotřebuje více organické zeleniny, než se vyrobí, narážejí domácí pěstitelé na velké potíže s prodejem svých produktů. Příčinou jsou relativně vysoké ceny, které nemohou konkurovat levnějším dovozům ze zahraničí. Domácí trh s organickou zeleninou je v současné době dobře strukturovaný a diverzifikovaný, ale vlastní výrobci jsou na něm slabě zastoupeni. Hlavním důvodem je to, že mezinárodní konkurence v odvětví organické zeleniny se vyvíjí intenzivně, zatímco v celé Belgii i ve Flandrech zvláště převažuje malovýroba.
Celková plocha organicky provozovaného zemědělství ve Flandrech tvoří dnes pouze 0,63 % z celkové plochy zemědělské půdy ve srovnání s 3 % v celé Evropské unii. Organická zelenina se ve Flandrech pěstuje jen na 320 ha. Výrobní a distribuční náklady na jednotku produkce jsou vyšší než u dovezených produktů. Protože poptávka po organické zelenině je podstatně větší než domácí produkce, obchodníci jsou nuceni dovážet větší část požadovaného množství ze zahraničí. Přitom zjišťují, že zahraniční pěstitelé s větším rozsahem produkce mohou zaručit větší a rovnoměrnější dodávky organické zeleniny v pravidelných intervalech. Pokud produkty dovážené ze zahraničí jsou také levnější, dávají jim kupci přednost před nákupem domácí produkce.
Agra Europe, 2002
Sdílet článek na sociálních sítích