Sobota, 27. dubna 2024

Vše poznamenal pád cen řepky

Vše poznamenal pád cen řepky
MLUVČÍ SETUZY MARIE LOGROVÁ ŘEKLA PRÁVU:

* Vaše společnost loni hospodařila se ztrátou. Co ji způsobilo?

Předběžné hodnocení loňského roku vykazuje ztrátu 296 miliónů korun, zatímco v roce 2003 Setuza vytvořila čistý zisk 35,5 miliónu. Celkové tržby ve výši 5,663 miliardy korun pak představují mírný nárůst ve srovnání s rokem 2003, kdy dosáhly 5,567 miliardy korun. Přes maximální úsilí akcionářů se především nepodařilo vyřešit vztahy s Českou konsolidační agenturou, která vstoupila namísto ČSOB do jednání o způsobu vypořádání bývalých úvěrů. To se promítlo i do vztahů s finančními institucemi. Aby Setuza alespoň částečně eliminovala negativní vlivy, přijala loni projekt založený na spolupráci se společností Oleofin, a. s., který spočívá ve zpracování řepkového semene ve mzdě.

* A co tolik diskutovaná pravidla pro ekologické zdroje?

Skončila platnost podmínek podpory výroby a prodeje metylesteru řepkového oleje k 30. dubnu 2004. Přestože EU souhlasila s pokračováním stávajícího programu i pro následující přechodné období, do dnešního dne nebyly české kompetentní orgány schopny stanovit pravidla pro využití ekologicky obnovitelných zdrojů v tuzemských podmínkách. Setuza tak musela téměř dva měsíce plnit své smluvní závazky i za cenu hospodářské ztráty. Následně docházelo k uzavírání obchodních kontraktů v ekologicky chápavějších zemích EU, především pak v sousedním Německu.

* Jak hospodaření ovlivnila cena řepky?

Nestandardní a zcela atypický byl po sklizni olejnatých semen v loňském roce i jejich cenový vývoj. Zatímco v předcházejícím období byla vždy cena řepkového semene nejnižší v období sklizně, což je červenec až srpen, a následně se vlivem skladovacích nákladů její cena zvyšovala, loňský rok měl opačný průběh. Burzovní rozdíl v ceně řepky z prosince 2004 proti srpnu téhož roku představoval pokles minimálně tisíc korun na tunu suroviny. S tím koresponduje i pokles cen olejů a řepkového šrotu, tento trend lze předpokládat ještě v průběhu letošního I. čtvrtletí roku 2005.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů