Pátek, 26. dubna 2024

Ambrozek vycouval z tendru na biolíh

Ambrozek vycouval z tendru na biolíh

Záměr nahradit téměř šest procent fosilních paliv do roku 2010 biopalivy, což požaduje i směrnice Evropské unie, se Česku bortí.
Ministr životního prostředí Libor Ambrozek totiž včera navrhl vládě zrušit výběrové řízení, jež mělo udělit pěti firmám koncese na výrobu biolihu z obilí. Biolíh se má přidávat plošně do veškerého benzínu.
"Mám pochybnosti o souladu nastaveného systému s pravidly obvyklými v evropských zemích," řekl Ambrozek.
Tendr provázela od počátku kritika ekonomů i podnikatelů. "Přidělovat monopol na biolíh je zbytečné, úředníci tak jen vytvářejí korupční prostředí," upozorňoval například děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Jiří Schwarz.
Uchazeči o koncesi zase připomínali, že podmínky tendru zvýhodňují jen určitou technologii - kdo ji do projektu nedal, neměl v soutěži šanci.

Předem známí vítězové
Kritika vyvrcholila poté, co Hospodářské noviny zveřejnily ještě před prvním kolem tendru firmy, jež v něm mají podle zákulisních informací zvítězit. Následně pak Ambrozek schválil rozhodnutí komise se jmény firem, jež seznamu HN přesně odpovídaly. Ministr ovšem odmítl, že by důvodem k zrušení tendru byla kritika v tisku.
Zástupci osmičky podniků, jež v prvním kole zvítězily a měly postoupit do závěrečného druhého, včerejší Ambrozkův krok zaskočil.
"S tendrem jsem nesouhlasil, ale zúčastnili jsme se, protože jiná možnost nebyla. Teď nevíme, co bude dál," řekl Miroslav Anděl za společnost ADW. "Uvidíme, ještě není co komentovat," uvedl Andrej Babiš, z jehož holdingu Agrofert uspěl v prvním kole Aliachem. Naopak uspokojení neskrývají podnikatelé, kteří v tendru neuspěli. "Zastavení řízení se dalo čekat. Doufám, že napříště stát dá jasná pravidla," konstatoval například podnikatel Tomáš Pitr, jenž v soutěži hájil zájmy Moravského lihovaru Kojetín.
Ambrozkův úřad ovšem zatím ani nenaznačil, jak bude příprava na zavedení biolihu probíhat dál. "Bude záležet na rozhodnutí vlády," uvedla pouze Jarmila Krebsová z tiskového odboru ministerstva. Sám Ambrozek zatím jen své rozhodnutí o zrušení soutěže sdělil premiérovi, a v konzultaci s ním chce pokračovat ještě před dnešním zasedáním vlády.
Podnikatelé i mnozí politici zdůrazňují, že právě čas je teď nejdůležitější.

Příště už bez tendru?
Firmy, které mají o výrobu biolihu z obilí zájem, už do příprav investovaly značné úsilí. Připravily projekty, často si vyřídily administrativně náročná povolení pro výstavbu lihovarů. "Tahle práce by byla marná, pokud teď projekt usne," říká Anděl.
Průtahy by nevyhovovaly ani zemědělcům, kteří mají na biolihu velký zájem. Odborníci dokonce připomínají, že výroba biolihu má ekologické i ekonomické důvody - především sníží závislost na fosilních zdrojích, ale hlavně jde o pomoc zemědělcům. Ti získají trvalý odbyt produkce obilí, které je stále těžší umístit za dobré ceny na potravinářském trhu.
"Zrušení sporného tendru je asi správné, ale teď se nesmí váhat. Například ve Francii jsem se nyní přesvědčil, že tam výroba biolihu běží na plné obrátky. Než se vzpamatujeme, může na náš trh vstoupit bioetanol z dovozu a tuzemští rolníci i zpracovatelé budou mimo hru," říká prezident Agrární komory Jan Veleba.
Pořád víc teď sílí názory, že na výrobu biolihu by se neměly vypisovat žádné tendry.
"Stačí zadat jasná pravidla a limit pro výrobu, umožnit jeho konkurenceschopnost na trhu úlevou spotřební daně, a pak ať produkci zajistí kdokoliv, kdo to bude umět," vysvětluje například šéf zemědělského výboru sněmovny Ladislav Skopal z vládní ČSSD. Stejně jako on mluví i stínový ministr zemědělství ODS Jiří Papež nebo podnikatel Pitr.

Poslední vývoj kauzy
5. května HN zveřejňují už předem jména firem, které podle zdrojů z oboru zřejmě zvítězí v prvním kole výběrového řízení.
6. května probíhá první kolo, ministr životního prostředí Ambrozek podepisuje rozhodnutí komise o vítězství firem, jež uvedl tisk. Sílí kritika celého tendru ze strany neúspěšných podnikatelů.
14. června Ambrozek navrhuje vládě, aby celý tendr zrušila.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů