Pátek, 26. dubna 2024

Biopaliva: vládě utíká šance

Biopaliva: vládě utíká šance
Razantní zdražení benzínu a nafty znamená boom pro biopaliva - shodují se politici i podnikatelé. Ani to však včera nepřimělo vládu udělat aspoň první krok k uskutečnění těchto záměrů. Návrh Ministerstva životního prostředí na organizaci výroby biolihu z obilí kabinet včera na dva týdny odložil.
I bez ohledu na cenový skok ropy se ale Česko zavázalo, že do roku 2010 dosáhne podíl biopaliv téměř šesti procent. Plošné přidávání biolihu do benzínu a rostlinných metylesterů do nafty mělo začít už letos. Termín se však stále odsouvá.

Bionafta zmizela
"Biopaliva se díky zdražování fosilních paliv stávají středem zájmu. Je třeba vybudovat větší výrobní kapacity, stanovit dlouhodobá pravidla pro podporu jejich produkce. Plošné využívaní biopaliv by se mělo spustit už příští rok," říká vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn.
Tento jasný scénář však sama vláda není schopna naplnit. Bionafta dokonce zmizela od stojanů pump loni poté, co její "specificky české" dotování zamítl Brusel. Vláda pak vypracovala dotační systém jiný - výroba bionafty i biolihu byla zatím tak drahá, že je nutné ji podpořit, ale ten se v praxi neujal. Největší výrobce řepkového metylesteru (jeho směs s naftou tvoří bionaftu) firma Setuza totiž svoji produkci zatím vyváží za hranice, především do Německa. "Dotace pro český trh jsou totiž tak nízké, že se nám export vyplácí i bez ní," říká šéf Setuzy František Janů.
Vláda se ale nechce nechat k zvýšení podpor přitlačit. "Dotace je nastavena tak, aby podnikatelům přinesla přiměřený zisk," říká Jahnův náměstek Radek Špicar. Skutečností je, že díky dotacím bionafty tuzemské firmy v čele se Setuzou získaly v minulých letech miliardy korun. Některé firmy nevrátily ani půjčky, které dostaly od státu na výstavbu svých podniků.

Průšvih s biolihem
Ostudou skončil první pokus zavést výrobu biolihu. Vláda chtěla jeho výrobcům přidělovat koncese. Ale když HN napsaly na základě kuloárních informací už předem, kdo koncese získá, ministr Ambrozek tendr na koncese zrušil.
Včera navrhoval průhledné řešení. Biolíh bude moci vyrábět každý, kdo se včas přihlásí a splní určené podmínky.
Ambrozkův úřad není zdaleka jediný, na kterém rozjezd biopaliv záleží. Ministerstvo průmyslu má mimo jiné určit skutečně potřebné množství biolihu. Ministerstvo financí musí novelizovat zákon o spotřební dani. Ministerstvo zemědělství zajistit, aby biopaliva byla vyráběna z tuzemských plodin, a prosadit to v Bruselu. Premiér Jiří Paroubek včera prohlásil, že za dva týdny chce mít aspoň k biolihu jasná pravidla. To ale úředníci budou muset předhonit čas.
"Nejprve se musí projednat Strategie využití biopaliv, kterou máme předložit až 1. října," vysvětlil mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinac. "Jsme na začátku," uvedlo i Ministerstvo financí.

Ministerská finta?
Alespoň Ministerstvo zemědělství se HN pochlubilo tím, že zná fintu, jak zajistit výrobu biopaliv jen z českých plodin. Brusel totiž takové zvýhodňování domácích podnikatelů nedovoluje. "V návrhu máme, že každý výrobce biolihu nebo řepkového metylesteru musí mít smlouvu s dodavatelem z regionu," říká šéf tiskového odboru Pavel Kovář. "To projde, protože tuzemské firmy budou brát dodávky z našich regionů," domnívá se. Ale jak to odradí výrobce biolihu, jenž bude brát obilí například od německých sedláků, přece jen není jasné.
Na biopaliva přitom domácí rolníci netrpělivě čekají, aby mohli zužitkovat svoje přebytky. I když růst cen ropy nahrává biopalivům proto, že snižuje potřebu je dotovat, slouží bionafta i biolíh především odbytu zemědělské nadprodukce.

Zavádění biopaliv Česku
Závazný cíl Evropské unie:
Podíl biopaliv na pohonných hmotách v roce 2010 musí dosáhnout 5,75 procenta.
Záměr Česka:
Zavést plošné přidávání několika procent biolihu z obilí do veškerého benzínu, a obdobně metylesterů rostlinných olejů do nafty.
Současný stav:
Biopaliva se nepoužívají.
Vláda se teprve znovu snaží stanovit pravidla pro výrobu biolihu.
Dříve používaná bionafta (směs třetiny metylestru z řepky a motorové nafty) z pump zmizela. Výrobci metylester vyvážejí.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů