Pátek, 26. dubna 2024

Problém Unileveru: z Evropy mizí olej z řepky

Problém Unileveru: z Evropy mizí olej z řepky
 Světová trojka v potravinářském byznysu, koncern Unilever, řeší rébus. Náklady mu totiž nepříjemně rostou nejen kvůli vysokým cenám ropy, ale paradoxně i v důsledku šetření s ropou a takzvanému "zelenému" byznysu.
Zisk ve třetím čtvrtletí britsko-nizozemské společnosti poskočil o 26 procent na 1,4 miliardy eur hlavně kvůli prodeji jedné z divizí. Kdyby ovšem nebylo této finanční injekce v hodnotě 448 miliard eur, spadl by zisk ve srovnání s minulým rokem o jedenáct procent, napsala agentura Bloomberg. A ke klesajícím maržím Unileveru kvůli rostoucím cenám surovin se přidává další komplikace. Jako jeden z hlavních výrobců margarínů je koncern z velké části závislý na oleji z řepky. Ten se však zejména v Evropě stává nedostatkovým zbožím - v posledních měsících totiž končí stále častěji v bionaftě.
Výrobci margarínů, majonéz, dresinků nebo čokolád teď volají o pomoc Evropskou unii. Ta totiž svou daňovou politikou a kvótami podporuje produkci biopaliv, která se z velké části vyrábějí z řepkového oleje. Rekordní ceny ropy a ekologické výhody zelených paliv ovšem poptávku zvýšily tolik, že řepková pole najednou nestačí. Evropští producenti už vyprodali všechen svůj řepkový olej do konce roku a na první měsíce roku 2006 už zůstávají jen zbytky, napsala agentura Reuters.

Ceny olejů jdou nahoru
"Je to ironie. Budeme olej muset dovážet a řada potravinářů už přechází ke slunečnicovému nebo palmovému oleji," citovala agentura Reuters Pascala Cogelse, který stojí v čele evropské federace výrobců rostlinného oleje Fediol.
Navíc - řepkový olej v důsledku poptávky zdražil. Od začátku srpna do druhé poloviny října jeho cena poskočila o celých 100 eur na 620 eur za tunu. Podobně je na tom palmový olej, kterým nahrazují ropné produkty výrobci drogistického zboží, jako jsou čisticí a mycí prostředky. A k nim Unilever patří také - producent čajů Lipton, polévek Knorr nebo majonéz Hellmann's totiž vyrábí i kosmetické značky Dove či Lux. Teprve nedávno ho z prvního místa ve světovém žebříčku výrobců spotřebního zboží vytlačil Procter & Gamble.

V jednoduchosti je síla
Unilever nyní spoléhá na pětiletý ozdravný plán, který začal uskutečňovat loni. Zjednodušil svůj dosud velmi složitý duální systém řízení a od února má společnost jen jednoho výkonného šéfa, Patricka J. Cescaua. Postupně také odprodává své až příliš košaté portfolio značek - z původních 1600 jich má za čtyři roky zbýt "pouhých" 400. Aktuálně teď Cescau řeší, zda se koncern nezbaví své divize mraženého zboží. Tvrdé úsporné škrty a reorganizace sice podle Cescaua postupují dobře, ale to všechno nemusí stačit, tvrdí odborníci. Obavy mají hlavně z toho, že plánované investice do inovací a reklamních kampaní, které firma nutně potřebuje k tomu, aby vydržela na špičce v konkurenci svých rivalů, nebudou dostatečné. "Jsou na velmi obtížném trhu," tvrdí Jane Coffeyová z firmy Royal Asset Management.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů