Pátek, 26. dubna 2024

V Malešovicích se bude jednat o drůbežárně

V Malešovicích se bude jednat o drůbežárně

Děti Země mají zásadní námitky proti kolaudaci neetické a protizákonné stavby

Na obecním úřadě v Malešovicích se bude dnes od 9:30 jednat o kolaudaci dvou z celkových čtyř hal pro chov brojlerů v blízkosti této obce. Děti Země mají však proti velkokapacitní drůbežárně zásadní námitky. Některé její parametry jsou totiž v příkrém rozporu s platnými právními předpisy (1).

“Firma Sušárna Pohořelice chce na každém čtverečním metru chovat o čtyři brojlery více, než kolik dovoluje vyhláška. Dále stavba podle dokumentace neobsahuje dostatečný počet krmítek a napáječek pro zvířata,” komentuje nedostatky projektu Martin Hyťha z Dětí Země. Farma dále postrádá oddělené prostory pro zraněné nebo nemocné jedince, což je další požadavek jedné z vyhlášek.

“Nepředpokládáme, že by stavební úřad v Pohořelicích mohl stavbu zkolaudovat. Kromě porušení zákonů by to znamenalo i odsouhlasení neetického chovu, v kterém by mohlo docházet k týrání zvířat,” dodává Hyťha.

U Malešovic se staví celkem čtyři haly, každá s kapacitou 60.000 brojlerů. Celková cena stavby hal včetně technologií se dle dokumentace pohybuje okolo 50 miliónů korun.

Firma Sušárna Pohořelice připravuje další stavbu pro chov brojlerů v blízkosti obce Vranovice. Děti Země se jako účastníci stavebního řízení budou parametry stavby také zabývat.

Další informace:
· Ing. Jana Dvořáková, Městský úřad Pohořelice – stavební úřad, tel.: 519 301 340
· Martin Hyťha, Děti Země – Plzeň, tel.: 377 240 772

(1) Vyhláška č. 191/2002 Sb., o technických požadavcích na stavby pro zemědělství a vyhláška č. 208/2004 Sb., o minimálních standardech pro ochranu hospodářských zvířat

Děti Země realizují projekt týkající se staveb pro zemědělství díky laskavé podpoře Nadace Partnerství

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů