Pátek, 26. dubna 2024

Češi nakupují více bioproduktů

Češi nakupují více bioproduktů

Nabídka ekologických potravin se zvyšuje, ale do Západu máme stále daleko

Produkty zdravé výživy jsou sice mezi Čechy čím dál tím populárnější, za Západem však pořád zaostáváme. Také prodej biopotravin stále stoupá, na celkové spotřebě potravin se však ekologické pochutiny podílejí stále jen zhruba jednou desetinou procenta. Znamená to, že každý obyvatel naší republiky utratí za biopotraviny ročně asi 35 korun, což představuje tři procenta spotřeby průměrného Západoevropana. Mezi nejprodávanější výrobky v českých bioprodejnách patří především pečivo, mléčné výrobky, ovoce a zelenina. Podle Hany Drastichové z pražského řetězce obchodů Albio je hlavním důvodem nákupu biopotravin především zájem o vlastní zdraví, ekologická motivace je až na druhém místě. "Obecně bych řekla, že hlavními zákazníky jsou maminky s dětmi, mladé rodiny, manažeři a lidé se zdravotními problémy. Zvyšuje se také počet cizinců," dodala Drastichová.
Velkou část lidí odrazuje od nákupu biopotravin hlavně jejich vyšší cena. Ta je zapříčiněna především nízkou nabídkou na evropském trhu, markantní rozdíl způsobují také státní dotace na běžné potraviny, například na bílou mouku či rafinovaný cukr.
Nyní je proto cena většiny biopotravin oproti standardním výrobkům o 30 až 50 procent vyšší. Cenový rozdíl však může být i větší. V pražské bioprodejně Rozmarýna stojí deset vajec 49 korun, průměrná cena v běžné prodejně je 24 korun. Bílý biojogurt tam zájemce pořídí za 15 Kč, kilogram banánů za 88 Kč. V běžném obchodě se přitom ceny pohybují kolem šesti, respektive 35 korun.
V ekologickém zemědělství se nesmí používat minerální hnojiva, pesticidy, herbicidy, hormony a geneticky upravené organismy. Z předloňské studie Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky vyplývá, že náklady na vypěstování jedné tuny pšenice nebo ječmene jsou v ekologickémzemědělství zhruba o čtvrtinu vyšší než v konvenčním zemědělství. Lehce vyšší jsou i náklady v živočišné výrobě.
Podle Petra Trávníčka ze Sdružení ekologických zemědělců PRO-BIO ale cenu ekologických výrobků ovlivňuje především to, že se produkují v malých sériích, což zvyšuje náklad na jednotku. Velkou roli hrají i zvýšené náklady na dopravu a balení.
Na českém trhu je asi 3000 bioproduktů, z toho 2000 zahraničních. Ekologicky produkované potraviny lze ve velmi omezené míře koupit v hypermarketech, největší bioprodejny provozují v Praze společnosti Albio a Country Life, které patří i mezi producenty. Dalšími velkými biovýrobci jsou například firmy Olma, Racio nebo Sluneční brána. Ekologicky obhospodařované půdy v roce 2005 přibylo ve světě o 20 procent.

Zdroj: Metropolitní expres 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů