Pátek, 26. dubna 2024

Moderně znamená postaru

Moderně znamená postaru
Pro biofarmáře pod alpskými štíty je čistá příroda bonusem za léta propracovaný styl práce, dovedený k dokonalosti.

VYMYDLENÉ STRAČENY spásají šťavnatou trávu, krojované selky v dirndlech hostí návštěvníky ručně vyrobeným přírodním sýrem z nepasterizovaného mléka a čerstvě vylisovanou šťávou z nepráškované mrkve. Idylu dokreslují alpské štíty na dosah ruky. Djó, Alpy! Proč u nás nemáme Alpy?

Kdykoli přijede do Rakouska delegace z orgánů Evropské komise, nutně se zastaví na biostatku Lisy a Nikiho Rettenbacherových ve Fürstenhofu u Salcburku. Pobyli tu i ministři zemědělství nových členských států EU, když se v květnu 2004 stala z bývalé unijní patnáctky pětadvacítka. Mluvčí Norimberských veletrhů Petra Trommer, která má na starosti organizaci největší mezinárodní přehlídky ekologických produktů Biofach, prostě ví, kam má novináře přivézt.

OBEC FÜRSTENHOF má strategické umístění poblíž sjezdu z dálnice mezi Mnichovem a Vídní, takže obchůdek s pečivem, zavařeninami a sýry v kvalitě bio nemá o zákazníky nouzi. Být bio patří v Rakousku i Německu k dobrému tónu. Příslušníci lepších kruhů ochotně staví na odiv svůj kladný vztah k životnímu prostředí, když přitom mohou spojit příjemné s užitečným, tedy stravování certifikovanými potravinami zaručeně organického původu.

"Sýry od nás berou firmy, organizující recepce, dodáváme je obchodům v Salcburku a také je tam jednou týdně vozíme na trh, speciálně určený bioproduktům," vypočítává Niki Rettenbacher odběratele. Jeho biostatek zpracovává vlastní mléko a bere ho i od ekofarmářů ze sousedství. Kromě členů rodiny zaměstnává dalších 14 lidí, z nichž někteří pracují v přilehlé restauraci. Ekologické hospodaření Niki provozuje v druhé generaci. Statek převzal v roce 2000 po otci, který se v té době věnoval tomuto způsobu sedlačení už šest let.

FARMY V OKOLÍ, které zůstaly u běžné produkce, většinou řídí ženy. Jejich manželé přes den pracují za plat v továrnách, aby byly v zemědělství po ruce hotové peníze. Niki je pyšný, že se uživí jako sedlák a dřinu nenechá pouze na manželce. Přiznává ale, že samotné zemědělství by rodinu neuživilo. Součástí biostatku jsou hostinské pokoje pro vyznavače agroturistiky, kteří si kromě relaxace v přírodě chtějí užít i nefalšovanou romantiku tradičního venkova.

Desetina všech domácích potravin v Rakousku má certifikát bio. Systém je natolik propracovaný, že pěstitelé zeleniny používají k vytápění skleníků dřevěnou drť. Tu berou od zpracovatelů dřeva v okolí anebo mají vlastní drtičky. Na potřeby získat energii z ekologických zdrojů pružně zareagovali i výrobci kotlů, takže není problém sehnat účinné zařízení.

V ALPSKÉ ZEMI přišli na pomoc ekologickým zemědělcům vědci, kteří pro ně vypracovali metodiku hnojení kompostem a organickými zbytky. Žádný biostatkář se neopomene pochlubit sešitem s pěstitelskou metodikou, kterou pro něj na míru zpracovali výzkumníci z vysokých zemědělských škol.

Příležitost si nenechali ujít ani hoteliéři a majitelé restaurací. Když dáte včas vědět, že jste příznivcem biostravy, uvaří vám i v běžné restauraci specialitu na přání, protože vhodných surovin je na trhu dost. Chcete si dát rybu z jezera, jehož voda splňuje parametry vody pitné? Máte ji mít. Co takhle šťavnatý steak z jelena, který byl uloven v ekologicky čistém prostředí alpské přírody? Jak je libo. Brusinkové pyré samozřejmě pochází z ekologicky certifikovaných lesů.

ORTODOXNÍM PŘÍVRŽENCŮM biostravy a zdravého životního stylu slouží síť speciálních hotelů, kde je i dřevěný nábytek a podlahy ze dřeva, jehož stromy vyrostly v lesích, kde se hospodaří ohleduplně k životnímu prostředí.

Armin Schmelzle, provozovatel salcburského hotelu Bio Altstadt Wolf Ditrich říká, že kdo chce podobnou živnost provozovat, musí věřit v pozitivní účinky ekologicky produkovaných potravin.

"Moje dcera trpěla alergií a když jí po biopotravinách zmizel úporný ekzém, začala se touto stravou živit celá rodina. Pak jsem z gruntu přebudoval svůj podnik výhradně na bio," vysvětluje Schmelzle, co ho k tomuto způsobu podnikání přimělo. Biu prý fandí i všechen personál hotelu. Inu, čí chleba jíš... Faktem je, že prostředí hotelu je stejně exkluzivní, jako "nebio" ubytovací zařízení v celém Salcburku.

Důležitou roli v podpoře ekologických farmářů sehrála v Rakousku církev. Faráři v kostelech využili svého kázání k propagaci myšlenek o návratu k přírodě a tradičně katolický venkov na to zareagoval. Zvlášť osvícení duchovní rozdávají při mších svým ovečkám biohostie, upečené z certifikované biopšenice.

AUTOR: Alice Olbrichová
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů