Sobota, 27. dubna 2024

Ekologické dotace z unie přijdou rolníkům dřív

Ekologické dotace z unie přijdou rolníkům dřív
Ministr zemědělství Petr Gandalovič vyhověl požadavkům agrární lobby a změnil rozhodnutí své předchůdkyně Mileny Vicenové: o podpory na ekologické zemědělství, pastvu a sekání luk budou moci rolníci žádat už na jaře - a ne až koncem roku.
Zemědělci si totiž stěžovali, že by tak přišli až o několik stovek miliónů korun z Programu rozvoje venkova. Program musí schvalovat Brusel. Poslal ho tam už loni tehdejší ministr zemědělství Jan Mládek. Když ho ve funkci vystřídala Vicenová, navrhla pár změn.
Podle jejích poradců by totiž dostávali někteří ekologičtí farmáři příliš mnoho peněz jen za to, že posekají na loukách trávu a budou chovat na pastvinách předpisy určený minimální počet krav. Vicenová chtěla tyto dotace snížit a dát víc peněz jednak na výrobu skutečných biopotravin, jednak na další péči o krajinu - například výsadbu stromořadí a další protierozní opatření.
Projednání těchto změn v Bruselu by ovšem zdrželo čerpání dotací, i když Vicenová ujišťovala, že o peníze podnikatelé nepřijdou.
"Kdybychom trvali na změnách, vystavili bychom se riziku, že dojde k zdržení celého Programu rozvoje venkova," zdůvodnil včera své rozhodnutí Gandalovič. Z nově zřízeného Evropského zemědělského fondu na rozvoj venkova přitom Česko v příštích sedmi letech může získat až téměř osmdesát miliard korun.
Ministr zároveň dodal, že návrhy Vicenové nezatracuje. Mohou se podle něj do programu přidat dodatečně. Na jeho úřad přitom v posledních týdnech tlačila Agrární komora, Svaz ekologických zemědělců i další profesní organizace, jež hájí zájmy rolníků hospodařících v podhůří.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů