Pátek, 26. dubna 2024

Nadace Partnerství vydala Průvodce sklepními uličkami Jižní Moravy

Dle odborných odhadů se ve 310 vinařských obcích nachází asi 100 lokalit, které lze charakterizovat jako sklepní uličky.
Nadace Partnerství vydala Průvodce sklepními uličkami Jižní Moravy

Třísetstránkový Průvodce sklepními uličkami Jižní Moravy, který vydala Nadace Partnerství, provádí návštěvníky šedesáti nejzajímavějšími sklepními uličkami a přibližuje jim život ve vinných sklepech v průběhu několika staletí. Autentické zážitky, zápisy z kronik a vinařský folklór doplňuje jedinečná fotodokumentace sklepních uliček i jednotlivých sklepů a jejich interiérů. Součástí knihy je i kalendář vinařských akcí a slovníček vinařských pojmů.

Průvodce sklepními uličkami Jižní Moravy vydává Nadace Partnerství v rámci projektu Sklepní uličky Jižní Moravy, který je spolufinancován Evropskou unií a Jihomoravským krajem. „Sklepní uličky jsou ikonou vinařské turistiky, symbolizují pro návštěvníky tradice, produkty i práci jihomoravských vinařů. Jejich potenciál pro rozvoj vinařské turistiky je však zatím spíše nevyužitý,“ uvedl jeden z autorů publikace Jan Grombíř, který se v Nadaci Partnerství stará o rozvoj Moravských vinařských stezek.

Dle odborných odhadů se ve 310 vinařských obcích nachází asi 100 lokalit, které lze charakterizovat jako sklepní uličky. Autoři knihy tyto uličky zmapovali a šedesát z nich zařadili do publikace. Jejich cílem přitom nebylo jen vydání přehledného a čtivého Průvodce po sklepních uličkách Jižní Moravy, ale i podpora sklepních uliček jako přirozeného turistického centra ve vinařských obcích. „Očekáváme, že příklady dobře zorganizovaných turistických služeb ve sklepních uličkách vyvolají zájem o využití, obnovu a zachování kulturně-historické hodnoty sklepů i celých uliček,“ dodal Grombíř.

Publikace se může pro řadu cyklistů, kteří se rozhodnou strávit aktivní dovolenou v České republice, stát vítaným zdrojem potřebných informací. Průvodce sklepními uličkami Jižní Moravy si mohou objednat na e-mailové adrese zuzana.tausova@nap.cz nebo na adrese Nadace Partnerství.

 

Kontakt:            

Juraj Flamik, program Greenways Nadace Partnerství

tel.: 515 903 117, e-mail: juraj.flamik@nap.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů