Sobota, 27. dubna 2024

MORAVAN A.S. PETŘVALD ZAHAJUJE VÝROBU BIOHOVĚZÍHO

MORAVAN A.S. PETŘVALD ZAHAJUJE VÝROBU BIOHOVĚZÍHO

Zemědělský podnik Moravan a.s. Petřvald zahajuje zpracování a výrobu masa a masných výrobků v biokvalitě. Program "Moravské biohovězí"je svým rozsahem jediným svého druhu na Moravě. Dodávky jatečního skotu jsou zajišťovány z ekologických farem zejména z oblasti severní a jižní Moravy.

Moravský výrobce masa a masných specialit s dlouholetou tradicí bude vyrábět výrobky splňující náročné podmínky ekologické produkce. Společnost je připravena od 1. října dodávat na trh všechny druhy výsekového masa, během příštího roku plánuje uvést i vlastní uzenářské výrobky. Výrobky budou distribuovány z části do smluvního obchodního řetězce, z části do 12 firemních prodejen a vybraných stravovacích zařízení.

„Program Moravské biohovězí pro nás představuje prestižní záležitost. Chceme se zaměřit zejména na kvalitní zpracování masa po porážce, které výrazně ovlivňuje konečnou chuť výrobku", vysvětluje Jaroslav Vavřík, jednatel společnosti Moravan a.s. Petřvald. Za konkurenční výhodu považuje zejména skladování masa v řízené atmosféře tak, aby dosáhlo optimální zralosti. „Tato fáze přirozeného zrání masa je v řadě provozů z důvodů snížení výrobních nákladů zkracována, my tento proces považujeme za nedílnou součást výroby.“ Vzhledem ke kvalitě nabízeného masa očekává firma zvýšený zájem zejména ze strany top restaurací a koncových zákazníků, kteří si potrpí na kvalitní maso.

Firma v současné době spolupracuje s  ekofarmami z Bílých Karpat, CHKO Poodří, Beskyd a Jeseníků a předpokládá, že bude zajišťovat odbyt až 80 % hovězí bioprodukce z těchto oblastí.  "Tuto iniciativu velmi vítáme. Projektů, které dovedou ekologickou produkci do finálního výrobku pro konečného spotřebitele, je v České republice zatím málo“, říká Petr Trávníček, zástupce Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO, který se na přípravě projektu významně podílel.  "V Čechách je většina masné produkce z ekologických chovů skotu realizována v konvenčních jatkách, zástavový skot z ekofarem se běžně vyváží do zahraničí jako konvenční.“

První oficiální prezentace výrobků řady „Moravské biohovězí“ včetně ochutnávky proběhne v sobotu 8. září 2007 na ekologické farmě Josefa Folty v Kateřinicích u Příbora. (Pro více informací viz www.bioinstitut.cz).

Společnost Moravan a.s. Petřvald se sídlem v Petřvaldě, okres Nový Jičín, je agrární společností s převažujícím podílem potravinářské výroby (založena v roce 1993). Patří mezi tradiční výrobce masa a masných specialit a uzenin s velkým podílem ruční práce při zpracování. Vedle potravinářské divize provozuje jatka, rostlinou výrobu a vlastní chov skotu a prasat. Zaměstnává 164 pracovníků, její tržby v loňském roce dosáhly 200 mil. Kč. V současné době má 2 350 ha zemědělské půdy. Část obhospodařovaných ploch se nachází na území CHKO Poodří. Společnost v součinnosti se správou CHKO Poodří  připravuje projekt s managementem ekologického hospodaření. Je členem Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO.

Do obchodních sítí dodávají české maso v biokvalitě tito certifikovaní zpracovatelé: Biopark s.r.o. (hovězí maso), Biofarma Sasov (převážně vepřové maso).

Pro více informací se prosím obracejte na:

Vrubl Tomáš

Tel: 737 507 200

marketing@moravancz.cz

 

Moravan,a.s.

Petřvald č.p.20

okres Nový Jičín

PSČ 742 60

www.moravancz.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů