Pátek, 26. dubna 2024

Infomateriály poradí, jak mohou farmáři chránit přírodu

Infomateriály poradí, jak mohou farmáři chránit přírodu

Pro nadcházející programovací období EU připravilo MŽP, spolu s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR a Českou společností ornitologickou informační letáky a brožurky zaměřené na aktuální podobu tzv. agroenvironmentálních opatření a  přehled finančních zdrojů na ochranu přírody a krajiny.

 

V informační brožuře Agroenvironmentální opatření České republiky 2007-2013 najdou zájemci stručný popis jednotlivých dotačních titulů, určených pro k přírodě ohleduplnou péči o travní porosty a ornou půdu. Brožura Finanční zdroje na ochranu přírody a krajiny nabízí stručný přehled jednotlivých dotačních programů (národních i evropských) zaměřených na ochranu přírody a krajiny.

 

Brožura Rozptýlená zeleň v krajině a zemědělská dotační politika seznamuje hospodáře s pravidly registru půdních bloků (LPIS, geografický informační systém evidující využití zemědělské půdy), vztahujícími se k zeleni v krajině. Brožura Biopásy podává především informace o tom, co to vlastně biopásy jsou, jaký mají význam a kde je možné sehnat finanční podporu pro jejich zřízení a udržování.

 

Informační letáky Biopásy – pomozte naší krajině, Chřástal polní – pomozme mu přežít a Pomozme chránit hnízdiště lučních bahňáků stručně popisují podmínky jmenovaných agroenvironmentálních dotačních titulů, financovaných z prostředků EU.

 

Publikace vydává Ministerstvo životního prostředí pro zvýšení informovanosti především hospodářů o možnostech využití nabízených finančních prostředků k šetrným způsobům hospodaření a projektům, přínosných pro ochranu přírody a krajiny.

 

Podrobné informace lze získat na Agentuře ochrany přírody a krajiny ČR – včetně jejích regionálních pracovišť a regionálních Zemědělských agenturách.

 

Další informace najdete také na webových stránkách http://www.env.cz, http://www.mze.czn a http://www.nature.cz.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů