Úterý, 19. března 2024

I ekologie musí být ekonomická: seminář pro zemědělce na Zelené pumpě

I ekologie musí být ekonomická: seminář pro zemědělce na Zelené pumpě
Zemědělci budou na Zelené pumpě zkoumat možnosti spojení ekologického přístupu a ekonomické efektivity při pěstování technického konopí. Chraštické ekocentrum Zelená pumpa pro ně ve středu 2. dubna pořádá seminář na toto téma. Vystoupí na něm odborníci na ochranu půdy a vodních zdrojů, zkušení pěstitelé konopí i výzkumníci.

Půdní eroze a znečištění vodních zdrojů patří k největším problémůnegativním dopadům současného zemědělství. Ekologické zemědělství, které mj. zakazuje používání umělých hnojiv, je jednou z cest, jak dopady zemědělství na poškozování přírody zmírňovat. Technické konopí, hospodářsky cenná zemědělská plodina, je z mnoha důvodů považováno za ekologickou rostlinu, jejíž pěstování může přispět k ozdravení životního prostředí a k ekonomickému rozvoji venkova. Skutečně ekologickou se však tato plodina stává teprve když je pěstována v režimu tzv. ekologického zemědělství. Seminář se bude zabývat tím, zda je pěstování technického konopí v ekologickém režimu pro zemědělce vůbec ekonomicky přijatelné.

„Na semináři vystoupí odborníci teoretici, výzkumníci i praktici. Vedle nejvýznamnějších pěstitelů technického konopí v České republice přivítáme i zástupkyni Ministerstva zemědělství. Tématika bude probrána tak komplexně, jak je to jen možné. Doufáme, že přitáhneme i širší veřejnost, která se o pěstování technického konopí zajímá“, říká Hana Gabrielová, agroporadkyně Zelené pumpy.

Seminář začíná v 10 hodin a končí v 16. Vstupné i občerstvení je pro účastníky zdarma. Podrobný program je k nahlédnutí na www.zelenapmpa.cz.

Tématické fotografie naleznete zde:

http://www.zelenapumpa.cz/index.php?dok=02250000000018,det (Polní den konopí – září 2007) a zde: http://www.zelenapumpa.cz/index.php?dok=02250000000003,det (Den otevřených dveří v ekocentru pro zemědělce – květen 2007).

Kontakt:

Bc. Hana Gabrielová – agroporadce projektu, e-mail: hanka@ecn.cz, tel.: 777 213 922

Bc. Michal Ruman, ekoporadce, e-mail: ruman@konopa.cz, tel.: 724 106 808.


Chraštické ekocentrum Zelená pumpa spojuje ekologickou osvětu odborné i široké veřejnosti s agro-ekologickým vzděláváním. Kromě zemědělců je projekt zacílen také na pracovníky veřejné správy a pedagogy. Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Díky tomu jsou všechny služby poskytovány zdarma.


Linda Klvaňová, Mgr.

Zelená pumpa - Chraštické ekocentrum
vedoucí projektu
Chraštice 7, 262 72
Tel.: 774 432 075, 318 695 384
Skype: lindaklvanova
ICQ: 300-329-634
www.zelenapumpa.cz
www.konopa.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů