Pátek, 26. dubna 2024

Zemědělci přijdou o další miliardu

Zemědělci přijdou o další miliardu

Dnes byl zveřejněn v Úředním věstníku Evropské unie historicky nejnižší kurz koruny vůči Euru, kterým jsou přepočítávány zemědělské podpory pro české farmáře v horských a podhorských oblastech. Jeho výše 26,285 Kč/EUR znamená, že Program rozvoje venkova vyplatí farmářům za rok 2010 o miliardu méně, než je garantováno legislativou.

O tyto prostředky přijdou zejména chovatelé přežvýkavců a mezi nimi především chovatelé masných krav. Celková ztráta za roky 2007-2010 bude představovat už 3 miliardy Kč. Na jednu masnou krávu to činí patnáct tisíc Kč.

Podstatné je, že se nejedná o běžné příjmy, které samozřejmě s vývojem kurzu mohou kolísat. U plateb Programu rozvoje venkova jde o státní zakázky, v rámci jejichž plnění se zemědělci zavázali na pět let provádět nadstandardní činnosti a nést s nimi spojené náklady.

Stát je na druhé straně vázán povinností hradit náklady na tyto činnosti. Náklady jsou však spočítány z údajů let 2001-2004, tzn. dnešní reálné náklady jsou mnohem vyšší. Ministerstvo zemědělství však nerespektuje ani původní výši plateb, když nelegitimně snižuje vyplácené kompenzace kurzovými přepočty. Rozvoj venkova v českém podání tak nápadně připomíná připoutání rolníků k půdě bez odpovídajících plateb. Zemědělec musí plnit závazky bez ohledu na to, zda je stát schopen a ochoten za odvedenou práci zaplatit stanovenou cenu. Bohužel stát mění pravidla během hry a nerespektuje princip právní jistoty.

Svaz marginálních oblastí je proto za převedení státních zakázek týkajících se práce ve prospěch životního prostředí na smluvní bázi. Jen tak může být dlouhodobě zaručena smluvní jistota a fakt, že své závazky bude plnit nejen zemědělec, ale i stát.

Svaz marginálních oblastí sdružuje farmáře z horských, podhorských a příhraničních oblastí ČR zabývající se převážně živočišnou výrobou. Členy SMO či jeho členských organizací je více než 950 zemědělských farem.

Ing. Milan Boleslav

předseda Svazu marginálních oblastí

Kontakt:

Svaz marginálních oblastí, Horní Police čp. 1, 471 06 Česká Lípa, tel/fax: 487 861 368

předseda Ing. Milan Boleslav, tel: 737 284 225

Internet: www.lfa.cz, email: lfa@lfa.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů