Sobota, 27. dubna 2024

Dvacátý brněnský Biojarmark nabízí jídlo s příběhem

Dvacátý brněnský Biojarmark nabízí jídlo s příběhem

V pátek 30. září a sobotu 1. října mohou Brňané nakoupit na Zelném trhu u Husy na provázku místní biopotraviny přímo od ekologických zemědělců. Pro hladové kolemjdoucí se tu budou rozlévat biomošty z Bílých Karpat, grilovat bioklobásy z Vysočiny i prodávat čerstvé pečivo z Račic. Ekologický institut Veronica tu zároveň lidem ukazuje možnosti, kde v Brně nakupovat místní biopotraviny po celý rok.

Tradiční Biojarmark se koná v Brně už podvacáté. Za tu dobu se počet ekologických zemědělců v Česku podstatně zvýšil, stejně jako poptávka po kvalitních biopotravinách. Stále ale není jednoduché sehnat biopotraviny místní a lidé mnohdy neví, že v jejich okolí existují ekologické farmy. Ekologický institut Veronica proto pravidelně zve více než dvě desítky ekologických zemědělců a výrobců biopotravin do centra Brna, aby se veřejnosti představili.

"Pro zákazníka není jednoduché vyznat se v kvalitě potravin na mnoha farmářských trzích, které v posledním roce vznikly. Biojarmark klade na rozdíl od farmářských trhů větší důraz na životní prostředí - to znamená nejen potraviny lokální, ale navíc se značkou bio. Ekologické zemědělství totiž nepoužívá umělá hnojiva a pesticidy a nechává za sebou zdravější a pestřejší krajinu, která se pak lépe brání třeba povodním," vysvětluje Veronika Fišerová, organizátorka Biojarmarku.

Na Biojarmarku bude možné zakoupit vepřové i jehněčí speciality, vína, široký sortiment zeleniny a ovoce, sýry a tvaroh, čaje a koření, med z Moravského krasu, ale také třeba fair trade kávu. Odpoledne zahraje k poslechu cimbálová muzika Veronica. Zákazníci se z popisků na každém stánku dozví, z jaké dálky bylo dovezeno zboží přímo na Zelný trh. Čím méně kilometrů, tím méně znečišťujících emisí, hluku a zátěže z dopravy.

U stánků Ekologického institutu Veronica návštěvníci zjistí, jak se zásobovat potravinami z Biojarmarku celoročně. "Budeme mít na ukázku biobedýnky - je to bedna zeleniny a ovoce, kterou si můžete každý týden objednat přes internet přímo z farmy a vyzvednout na asi deseti místech v Brně. Je v nich sezónně to, co se zemědělci urodí," doplňuje Veronika Fišerová. "Letos také zakládáme skupinu Podporujme svého sedláka, jejíž členové si předplatí úrodu konkrétní ekofarmy na sezónu dopředu a dostávají tak pravidelně bedýnku zeleniny, masa či mléka. Je to podobné jako předplatit si časopis, připojit se může každý zájemce."

Brněnský Biojarmark probíhá dva dny, v pátek od 9 do 17 hodin a v sobotu od 9 do 15 hodin. Pořádá ho Ekologický institut Veronica, který se přes dvacet let věnuje environmentálnímu vzdělávání, poradenství i praktické ochraně přírody.

Další informace poskytne:
Veronika Fišerová, Ekologický institut Veronica
email: veronika.fiserova@veronica.cz
tel. 775 381 675
www.veronica.cz/bio
Panská 9, 602 00 Brno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů