Pátek, 26. dubna 2024

Ekologické zemědělství se v Pardubickém kraji vloni rozšířilo

Ekologické zemědělství se v Pardubickém kraji vloni rozšířilo

V Pardubickém kraji se vloni zvýšil počet ekologicky hospodařících farmářů a zemědělských subjektů na 163, což je o zhruba 30 procent více než v roce předchozím. Ještě více, o 36 procent, se rozšířila výměra půdy obdělávané bez chemických prostředků. Podobně jako v předchozích letech naprostá většina ploch v ekologickém zemědělství připadá na trvalé travní porosty, vyplývá ze statistik na webu ministerstva zemědělství.

"Ekologické zemědělství se rozšířilo ve všech sektorech. Podstatné je, co je konečným výsledkem této činnosti a jak se jej podaří uplatnit na trhu," řekl ČTK Milan Berka, ředitel společnosti KEZ Chrudim, která zajišťuje odbornou a nezávislou kontrolu a certifikaci v systému ekologického zemědělství a v Pardubickém kraji kontroluje většinu zemědělců.

Velká část zemědělců kvůli státním dotacím udržuje a seče travní porosty. Ty v regionu vloni zabíraly více než 86 procent ekologicky obdělávané půdy. Část farmářů však trávu a seno nezužitkuje při chovu dobytka, někteří jej dokonce ani nemají.

Podle Berky najdou dobré uplatnění plodiny pěstované na orné půdě, například obilniny. Žádaná by byla i biozelenina nebo byliny, ty se ale v kraji ekologicky nepěstují. Naopak se v posledních letech rozšiřuje ekologické sadařství. "Otázka je, jaké budou výnosy a jak se je podaří prodat," uvedl Berka a dodal, že za zvyšováním ploch sadů stojí hlavně dotační politika státu. Upozornil také na skutečnost, že od letošního roku již stát nebude dotovat nové rozšiřování ekologicky obdělávaných ploch, proto očekává stagnaci tohoto typu zemědělství.

Počet ekofarmářů vzrostl minulý rok v celé republice, podobně jako v Pardubickém kraji se zvýšila rozloha trvalých travních porostů. V České republice se ekologickým zemědělstvím a produkcí bioproduktů na konci roku 2011 zabývalo celkem 3920 ekologických farem, což představuje přes 12 procent registrovaných zemědělských podnikatelů v zemi. Celková výměra ekologicky obhospodařovaných ploch vzrostla na 482.984 hektaru, tedy 12 procent z celkové zemědělské půdy. Podílem ploch v ekologickém zemědělství patří Česká republika k předním zemím na světě.


Vývoj ekologického hospodářství v Pardubickém kraji v letech 2008 až 2011:

2008 2009 2010 2011
počet ekozemědělců 59 90 126 163
výměra plochy v (v hektarech) 4347 5629 5704 7730
z toho (v hektarech):
trvalé travní porosty 3602 4844 4828 6677
obdělávaná půda 502 544 644 800
zelenina a byliny 0 0,46 0 0
sady 8 5 17 23
ostatní 234 235 215 230

zdroj: ministerstvo zemědělství

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů