Pátek, 29. března 2024

MŽP vyhlásilo dvě nové výzvy na čerpání prostředků z evropských fondů

Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo 25. června výzvu na kofinancování projektových záměrů připravovaných do výzvy LIFE, kterou Evropská komise zveřejnila 18. června.

MŽP vyhlásilo dvě nové výzvy na čerpání prostředků z evropských fondů

Program LIFE poskytuje až 75% kofinancování na ochranu prioritních druhů a stanovišť v rámci sítě NATURA 2000 a 60% spolufinancování na pilotní testování ekoinovativních technologií a postupů v ochraně životního prostředí a na osvětové informační kampaně.

Nově jsou podporovány aktivity na zmírňování změny klimatu a přizpůsobování se této změně. Výzva pro předkládání tzv. tradičních projektů bude ukončena 16. října 2014. MŽP umožňuje kofinancovat projekty schválené v rámci výzvy EU. Obecná nejvyšší míra národní podpory činí maximálně 15 % z celkových způsobilých nákladů projektu a současně ne více než 10 milionů Kč. Výzva pro předkládání rozpracovaných projektových návrhů pro rok 2014 je otevřená pro všechny typy právnických osob registrovaných v ČR. Žádosti je možné předkládat do 15. srpna 2014 do 15 hodin na adrese Ministerstva životního prostředí. Více informací najdete na tomto odkazu.

Ještě měsíc je možné předkládat žádosti o grant v druhé otevřené výzvě z Fondu environmentální odbornosti Programu švýcarsko-české spolupráce. Mezi podporované aktivity patří posílení spolupráce českých a švýcarských subjektů v oblasti ochrany přírody a krajiny, udržitelného využívání přírodních zdrojů, ochrany vod a klimatu nebo rekultivace krajiny v oblastech dříve využívaných pro vojenské účely. Aktivity by měly vést ke zvyšování znalostí a širšímu povědomí o dané problematice jak u odborné, tak u široké veřejnosti.

Dalším cílem výzvy je podpora strategického plánování krajů, měst a obcí za účasti veřejnosti směrem k udržitelnému rozvoji. V neposlední řadě jsou podporovány aktivity k šetrnému předávání informací o přírodním dědictví v cenných lokalitách. Příjemci dotace mohou být subjekty z řad veřejných a nestátních neziskových organizací. Nejvyšší míra podpory činí 3,5 milionu Kč. Přijímání žádostí probíhá do 5. srpna 2014, do 15 hodin na podatelnu Ministerstva životního prostředí. Více informací k výzvě najdete na tomto odkazu.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů