Čtvrtek, 28. března 2024

ČAOH: Úprava vyhlášky MŽP týkající se sběren odpadů

ČAOH: Úprava vyhlášky MŽP týkající se sběren odpadů

Ministerstvo životního prostředí aktuálně zaslalo do vnějšího připomínkového řízení novelu vyhlášky č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady.

Navrhovaná úprava vyhlášky je velmi stručná - v § 8 odst. 5 se slova "a odpady, za jejichž výkup nebo odběr nesmí poskytovat úplatu v hotovosti," zrušují.

V odůvodnění k tomuto ministerstvo uvádí, že novela rozšiřuje povinnost provzovatele poskytovat úhradu za vykoupené nebo odebrané odpady pouze bezhotovostně. Dle MŽP by se povinnost bezhotostních plateb nově týkala všech odpadů stanovených v § 8 odst. 2 vyhlášky (kovy).

V tomto směru MŽP odkazuje na již platnou povinnost stanovenou zákonem o odpadech v § 18 odst. 5: "Provozovatel zařízení ke sběru nebo výkupu odpadů nesmí za vykoupený nebo odebraný odpad stanovený prováděcím právním předpisem podle odstavce 11 poskytovat úplatu v hotovosti."

Bezhotovostní platby x úplný zákaz výkupu všech odpadů

V rámci připomínkového řízení je nyní možnost MŽP upozornit na případné nepřesnosti navrženého řešení, které se však v obecné rovině zdá jako racionální a dobré. Zavedení povinnosti pouze bezhotovostních plateb bylo opakovaně zákonodárcům a MŽP doporučováno odbornou veřejností, včetně ČAOH, jako efektivní řešení problému s výkupy kovů a jejich kontrolovatelností. Bezhotovostní převody jsou vždy dohledatelné a cesta kontroly přes sledování toku financí se jeví jako zásadně smysluplnější než zvažovaný návrh na zákaz výkupu veškerých odpadů od občanů (více zde). Takové opatření (zákaz výkupu) předně naráží na základní práva osob na majetek a na jeho hodnotu, tedy na Ústavou chráněná práva občanů. Absolutní zákaz výkupu odpadů může mít negativní dopad také na recyklační průmysl v ČR. Část odpadů, které do oprávněných zařízení v ČR nosí občané a přivydělávají si tím (papír, plasty, kovy, apod.) může následně skončit v zahraničí, kde za odpad občané získají svou hodnotu.

Jak sám ministr Brabec nedávno k této věci pronesl v Senátu (27.8.), taková omezení občanů nezná většina států v EU. Konkrétně sdělil: "My jsme teď ještě v rámci obědové přestávky ověřovali v okolních zemích, a budete překvapeni, ale podle našich zjištění a kolegové hovořili se svými kolegy experty na odpadové hospodářství v Německu, Rakousku, Švýcarsku, Belgii, Polsku, Maďarsku a Slovensku, a podle našich informací dneska nikde neexistuje zákaz výkupu těchto surovin od fyzických osob. A dokonce je i zpoplatněn. I v tom Švýcarsku, i v tom Německu, i v tom Rakousku, jsou soukromé firmy, které vykupují od soukromých osob třeba kovové odpady. Je proto otázkou, proč zrovna v ČR se z toho stalo něco, co je socio-ekonomický, resp. co je sociální problém, a co třeba sahá i do kompetencí Ministerstva vnitra a dalších."

Vyhláška MŽP zavádějící povinnost bezhotovostních plateb za kovové odpady se zdá být racionální cestou řešení problematiky sběren. Cestou, která nepostihuje plošně všechny občany, ale zaměřuje se na faktické zefektivnění možnosti kontroly a dozoru, včetně možnosti dohledání osob podezřelých z páchání trestné činnosti.

Vyhlášku je možné připomínkovat do 26.9.2014.

Soubory k návrhu novely jsou k dispozici zde:

duvodovka-novela-podrobnosti.pdf [ 174.83 kB ]

novela-podrobnosti.pdf [ 50.35 kB ]

zneni-se-zmenami-podrobnosti.pdf [ 56.42 kB ]

Zdroj: Ing. Petr Havelka, ředitel České asociace odpadového hospodářství (www.caoh.cz)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů