Čtvrtek, 28. března 2024

Šéf ČIŽP: Speciální tým malá Kobra nebude žádný superúřad

Šéf ČIŽP: Speciální tým malá Kobra nebude žádný superúřad

Vznikající speciální tým malá Kobra pro šetření krádeží kovů a kriminality v odpadech nebude podle ředitele České inspekce životního prostředí Erika Geusse žádný "superúřad". Půjde o "virtuální" systém, který vznikne mezi několika klíčovými úřady včetně celníků a policie. V podstatě to bude o koordinaci a zdokonalení stávající kontrolní činnosti, řekl v rozhovoru pro ČTK Geuss. Ty budou sdílet informace o přestupcích a pachatelích, chodit mají společně i na kontroly.

Na vzniku malé Kobry se pracuje od loňska. Centrálně by měla být řízena z ministerstva životního prostředí (MŽP). Na práci týmu by se měla podílet kromě ČIŽP i Česká obchodní inspekce, celní správa, policie a Výzkumný ústav vodohospodářský kvůli analýzám vzorků. Pokud by se řešil organizovaný zločin, spolupracovaly by se zvláštním daňovým útvarem Kobra.

"Často, když inspektoři zjistí například nedostatky v evidenci odpadů, s tím souvisí i daňový únik nebo porušení živnostenského zákona. Většinu dílčích činností malé Kobry tedy už jednotlivé úřady dělají. Jde jen o to, aby si lépe vyměňovaly informace a případy 'dotahovaly'," tvrdí šéf inspekce. Funkce se ujal před dvěma měsíci.

Skepse některých odborníků ke vzniku týmu pramení podle něj z nedostatečné informovanosti. Úředníci se budou zapojovat do speciálních akcí, které se zaměří na nelegální obchod s kovošrotem a na nezákonné nakládání s odpady, jako jsou elektrošrot, autovraky nebo nebezpečné odpady.

"Jde o to, aby inspektoři postupovali efektivněji než doposud. Povede to k tomu, že si něco společně připravíme, následně uskutečníme cílené šetření na místě, kde se potenciální pachatelé už nebudou stíhat na nás připravit," uvedl Geuss. Když někdo vědomě a cíleně porušuje jeden zákon, je prý pravděpodobné, že bude porušovat i zákony další.

Z policejních sborů nejčastěji kontroly sběren provádí pořádková policie. Loni například při dvou velkých akcích po Česku zajistila přes 4,3 tuny kovů, které nejspíš pocházely z krádeží na železnici. Zloději každoročně dráhám způsobují mnohamilionové škody.

Krádeže kovů, které dosahují desítek milionů korun, trápí i obce a města zejména v sociálně slabších oblastech republiky. Nyní mají kontrolní a sankční pravomoc vůči sběrnám pouze obce s rozšířenou působností, nikoliv tedy všechny obce. Kontrolují, jestli nejsou přijímány zakázané odpady a zda je vedena evidence osob, které předávají kovové odpady. Udělit mohou až milionovou pokutu.

V novém zákoně o odpadech budou mít kontrolní a sankční pravomoc vůči sběrnám už všechny obecní úřady. Pomoct by měla i nová vyhláška ministerstva životního prostředí. Podle ní by od 1. března měli lidé dostat za odevzdaný kovošrot zaplaceno pouze bezhotovostně.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů