Úterý, 30. dubna 2024

Středočeský kraj opět posoudí rozšíření skládky v M. Boleslavi

Středočeský kraj opět posoudí rozšíření skládky v M. Boleslavi

Firma Compag Mladá Boleslav bude muset pro svůj záměr rozšíření michalovické skládky vypracovat detailní dokumentaci o vlivu rozšíření na životní prostředí, kterou bude opět posuzovat Středočeský kraj. K záměru se vyjádřilo několik institucí, které měly připomínky hlavně k negativnímu vlivu na krajinný ráz. Středočeský krajský úřad to uvedl ve svém závěru zjišťovacího řízení.

Současná kapacita skládky se podle dřívějších informací vedení firmy Compag naplní zhruba v polovině příštího roku. Jednatel společnosti Radek Lizec dnes ČTK řekl, že její kapacita je pro svoz odpadu z Mladé Boleslavi dostatečná. "Tam kapacita je, to, že jsme ji chtěli ještě navýšit, je jiná věc," řekl. Rozšířením skládky o 20.000 metrů krychlových by se prodloužila její životnost o několik měsíců a převýšení skládky by vzrostlo o více než 14 procent na 31,5 metru krychlového.

Městu měla už v těchto dnech sloužit nová úpravna odpadů za 479 milionů korun, výstavba ale dosud nezačala. Investorem je právě firma Compag, ve které má město téměř poloviční podíl. Náměstek primátora Mladé Boleslavi Michal Kopal (ODS) už dříve ČTK řekl, že se uvažuje o soudním sporu mezi firmou Compag a společností Geosan Group, jež měla novou úpravnu odpadů ve městě postavit. Podle Kopala totiž město přišlo o dotaci ve výši asi 190 milionů korun, která propadne kvůli tomu, že stavba nezačala včas. Firma Geosan spor nekomentuje.

Celková investice do výstavby nové úpravny měla být 479 milionů korun, zhruba 190 milionů měla pokrýt dotace od Státního fondu životního prostředí, zbytek měl zaplatit Compag bankovním úvěrem se splatností 15 let. Město mělo ručit za téměř polovinu úvěru.

Anna Pindejová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů