Pátek, 29. března 2024

- 50 %: Ceny baterii prudce klesají. Přichází zlom ve skladování elektřiny?

Ceny systémů pro akumulaci elektřiny v Německu poklesly v roce 2015 o více než 26 %.

- 50 %: Ceny baterii prudce klesají. Přichází zlom ve skladování elektřiny?

To se pozitivně projevuje na růstu hybridních fotovoltaických elektáren, jejichž počet v Německu letos stoupl o 35 % oproti minulému roku. Informuje o tom Německá fotovoltaická asociace (BSW-Solar).

ASD

Čísla o vývoji hybridních elektráren (propojují tradiční fotovoltaické elektrárny s bateriemi pro uskladnění elektřiny) však vůbec nejsou překvapivá. Již během letošního veletrhu InterSolar jsme k podobným závěrům dospěli při rozhovorech se zástupci předních světových výrobců akumulátorů a instalačních firem jako je například IBC Solar, Krannich, atd.

Co táhne boom akumulace energie?

Poptávka po akumulaci elektřiny nejen v Německu, ale i v celosvětovém měřítku letos prudce stoupá. Hlavní podíl na to mají tyto faktory: Prudký pokles cen baterii, státní podpora, touha po energetické soběstačnosti, bateriová ,,grid parita" a také fenomén jménem ,,Tesla".

Největším trhem domácích akumulátorů je v současnosti Německo. Celkově se zde od roku 2013 instalovalo více než 25 000 systémů pro skladování elektřiny (SSE). Téměř polovina z nich (13 000) však vznikla bez státních subvencí.

Prudký pokles baterií

Podle analýzy BSW- Solar ceny SSE v Německu letos poklesly o 26 %. Je to více než predikce společnosti Bloomberg Energy Finance, kterou nám její experti poskytli letos v březnu během předního veletrhu v oblasti SSE pod názvem Energy Storage Europe 2015.

Prudký pokles SSE začal již v minulém roce, kdy podle statistiky BSW - Solar poklesy ceny baterií o 25 % oproti roku 2013. Když to shrneme, tak za posledních 18 měsíců poklesly ceny SSE o více než polovinu!

A tento trend bude dále pokračovat, což výrazně přispěji k dalšímu rozvoji systémů pro akumulaci energie a také elektromobility. Podle předního českého experta na SSE Dr. Jana Procházky ze společnosti HE3DA s.r.o. se brzy dočkáme ceny pod 100 USD/kWh pro Li-Ion baterie.

Bateriová parita

Díky rapidnímu poklesu cen SSE se v řadě zemí dostáváme na tzv. bateriovou paritu, tj. bod, kdy cena elektřiny vyrobené ve vlastní fotovoltaické elektrárně a následně uskladněné v SSE je nižší, než cena elektřiny nakupovaná z tradiční distribuční sítě.

Bateriovou paritu již dosáhlo Bavorsko, Hawaj, Kalifornie a řada dalších zemí světa, kde jsou příznivé podmínky pro výrobu sluneční energie a vysoké ceny elektřiny pro koncové zákazníky. Jinými slovy, v mnoha částech světa si již dnes vyplatí (často i bez dotací) koupit hybdridní elektrárnu nebo nový SSE a propojit jej k současné fotovoltaické elektráně.

V České republice je ,,bateriová parita" pomalu na ,,spadnutí". Podle informací se v rámci programu OPPIK chystají až 70 % dotace na pořízení SSE od roku 2016. Toto vyvolá velký růst SSE v České republice.

Státní podpora

Výrazným impulsem pro rozvoj SSE je státní podpora. V Německu mají občané možnost získat investiční dotaci ve výši až 30 % na pořízení nových SSE a navíc nízko úročené půjčky. Německo podporuje i tzv. ,,retrofity FVE" - jedná se o zpětnou podporu pro FVE uvedené do provozu od roku 2013, které mohou být doplněny dotovanými SSE.

Podobný systém dotací SSE zavedly některé státy USA, Japonsko a také Čína. Doufejme, že podobně nastavené podpory se dočkáme brzy i v České republice. Podle dostupných informací některé české banky chystají zvýhodněné půjčky na FVE a možná i na SSE.

Touha po energetické soběstačnosti

Propojení tradičních FVE s SSE umožní až 80 % nezávislost na dodávkách elektřiny z tradiční distribuční sítě. Pro firmy SSE znamená možnost tzv. ,,peak- shavingu", tj. ořezání energetických špiček, kvůli kterým nyní musí platit vysoké poplatky za jističe.

Právě touha po energetické soběstačnosti (v případě domácnosti) a snížení nákladů na elektřinu (v případě firem) bude stále více hlavním motivem pro pořízení SSE. A to možná i bez dotací.

Fenomén jménem ,,Tesla"

S trhem SSE prudce letos zamávala automobilka Tesla Motors. Letos v květnu představila nové baterie Powerwall a Powerpack, které nabízejí zajímavý poměr mezi výkonem a cenou. Podle mnohých expertů právě baterie Tesly přinesou zásadní cenovou revoluci v oblasti skladování elektřiny.

Na novou produktovou nabídku Tesly velmi rychle zareagovali ostatní výrobci SSE jako je Samsung nebo tradiční automobilky jako je BMW či Mercedes. Asi největším překvapením je však energetický kolos ČEZ, který letos kapitálově vstoupil do největšího německého výrobce bateriových úložišť Sonnenbatterie GmbH. ČEZ již příští rok pravděpodobně nabídne špičkové baterie českým zákazníkům.

Poslední vývoj branže SSE potvrzuje vizi zakladatele Tesly Straubela, podle kterého dojde k výraznému poklesu cen baterií, a to mnohem dříve, než predikovala většina analytiků.

,,V kombinaci s dalším poklesem cen fotovoltaických komponentů bude docházet k boomu bateriových fotovoltaických elektráren. Tato kombinace vytvoří stabilní systém výroby zelené energie, která bude levnější, než tradiční výroba elektřiny z fosilních zdrojů. K tomuto cíli se postupně přibližujeme," dodal Straubel letos v červenci na veletrhu v San Franciscu.

Horký tip na závěr

Branže SSE nabrala letos velkou dynamiku. Pokud máte zájem získat aktuální informace o dalším vývoji, trendech a produktových novinkách, pak máte jedinečnou možnost se zúčastnit konference Smart Energy Forum, která se uskuteční dne 8. Října v Praze.

Na konferenci budou představeny mimo jiné baterie Powerwall v rámci systému StorEdge od společnosti SolarEdge. Dále Vám představíme i špičkové baterie pro domácnosti od Sonnenbatterie, které bude nabízet ČEZ.

Bližší informace o konferenci naleznete v tomto článku.

Zdroj: SolarniNovinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů