Úterý, 30. dubna 2024

Absurdita ze zákona zmizí. Podnikatelé nebudou platit za proud, který sami vyrobí

Absurdita ze zákona zmizí. Podnikatelé nebudou platit za proud, který sami vyrobí

Nedávná novela energetického zákona zavedla do české legislativy jasného kandidáta na anticenu Absurdita roku. Ministerstvo průmyslu a obchodu však chystá novelu, která by měla chybu odstranit před začátkem platnosti. Další změna legislativy ovšem přinese nové potíže.

České firmy, které se snaží zajistit částečnou energetickou soběstačnost, dostala letošní novela energetického zákona do nezáviděníhodné situace. Zavedla pro ně povinnost platit daň z elektřiny.

Původním záměrem novely bylo umožnit nový rozvoj malých zdrojů do 10 kilowattů výkonu, které podle zákona nebudou potřebovat licenci od ERÚ, a to i za předpokladu, že budou připojeny do distribuční soustavy. ,,Provozovatelům nejen malých střešních systémů tak vznikne registrační povinnost k dani z vyrobené elektřiny. Povinnost měsíčně podávat daňové přiznání a platit daň ze spotřebované elektřiny bude znamenat novou administrativní bariéru dalšího rozvoje šetrné energetiky v Česku," upozornil na možné důsledky výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák.

Nová administrativa kvůli desetikorunám

,,U malých instalací půjde o desítky korun měsíčně, takže toto opatření státu nic nepřinese, jen zatíží úředníky," dodal Martin Sedlák.

Zavedení nové administrativní bariéry ohrožuje oživení zájmu o solární energetiku. ,,Vláda ve svém programovém prohlášení přislíbila podporu malých solárních zdrojů. Přesto je rozvoj solárního průmyslu již více než rok na bodu mrazu a první vstřícný krok v podobě zrušení licenční povinnosti byl anulován novou bariérou," připojila se Veronika Knoblochová z České fotovoltaické průmyslové asociace.

,,Nestabilní legislativní prostředí ohrožuje především malé instalační společnosti, které bojují o udržení na trhu a čekají na nová legislativní pravidla," dodává Veronika Knobclochová. Na tento nesystémový krok upozorňovaly obě asociace i část senátorů již během schvalování novely energetického zákona v květnu 2015.

Ministerstvo průmyslu a obchodu v současnosti pracuje na odstranění absurdní novinky. ,,Již několik týdnů spolupracujeme s Ministerstvem financí na úpravě zákona č. 261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů. Společně předložíme pozměňovací návrh, díky kterému bude zachována výjimka z hrazení daně z elektřiny pro výrobny elektřiny s malým instalovaným výkonem," říká mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu František Kotrba.

Podle něj by měla tato úprava nabýt účinnosti k 1. lednu 2016, tedy k době, kdy nabývá účinnosti zrušení příslušného osvobození od daně z elektřiny podle schválené novely energetického zákona. ,,Pozměňovací návrh tedy zamezí situaci, kdy by firmy musely platit daň za elektřinu, kterou samy vyrobí," dodává František Kotrba.

Nové tarify zvýší platby

Pro malé firmy, které si vyrábějí část energie samy, však zřejmě vznikne další překážka. U nové tarifní struktury, kterou aktuálně připravuje Energetický regulační úřad, totiž hrozí, že se zvýší pevné platby na odběrné místo, tedy jistič, a zájemci o obnovitelné zdroje přijdou o možnost finanční úspory vlastní výrobou elektřiny.

I když povinnost bude platit pro všechny, majitele solárních elektráren postihne více. ,,Sníží se tím výhodnost pořízení například domácí sluneční elektrárny a jiných úsporných opatření," vysvětluje mluvčí České fotovoltaické průmyslové asociace Miloš Cihelka.

,,Pro srovnání: Pokud byste třeba platil větší část spotřeby vody z vodovodu paušálem podle množství kohoutků v domě, ale nikoliv podle množství odebrané vody, výhoda vlastnit studnu jako doplňkový zdroj je potom ekonomicky nulová," dodává Miloš Cihelka. Toto riziko by chtěly organizace zastřešující obnovitelné zdroje energie omezit zavedením takzvaného net-meteringu.

Jeho podstatou je právo na výrobu energie pro krytí vlastní spotřeby a právo využívat rozvodné sítě podle dohodnutých pravidel. Pokud solární elektrárna vyrobí více, než v dané době rodinný dům nebo malá firma spotřebuje, elektřina přeteče do sítě a spotřebuje se v sousedství s minimálními přenosovými ztrátami a zatížením rozvodné sítě.

V případě, že vyrobí méně, rodinný dům nebo malá firma může čerpat elektřinu ze sítě jako dosud. Ve stanoveném zúčtovacím období má majitel elektrárny právo odebrat ze sítě přesně tolik, kolik do ní dodal, případně o něco méně, a rozdíl distribuční společnosti pokryje související náklady.

Vyplatí se vyrábět tolik, kolik firma spotřebuje

Systém má samoregulační efekt. Rodině nebo malé firmě se vyplatí mít jenom tak velkou elektrárnu, která vyrobí tolik, kolik rodinný dům spotřebuje. Za nadvýrobu totiž majitel nedostane nic, elektřina propadne distribuční společnosti. Veškerá elektřina, která je dodaná v režimu net-metering, je využívaná distribuční společností ke krytí ztrát v síti a není předmětem obchodu s elektřinou.

Net-metering vznikl v USA začátkem 80. let, protože vlastníci malých solárních a větrných elektráren chtěli mít možnost použít vyrobenou elektřinu i jindy než v době, kdy byla vyrobena. Základním principem je vyrovnání mezi přebytky a nákupem proudu za delší období, obvykle za rok. Tím se vyrovnává nerovnoměrná výroba a spotřeba během ročních období. ,,Smyslem net-meteringu není vydělávat ,hotové' peníze, ale ušetřit na účtu za elektřinu. V současnosti funguje například také v Kanadě, Austrálii, Dánsku, Itálii a Španělsku.

Dalibor Dostál

ZDROJ: www.businessinfo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů