Pátek, 29. března 2024

Výbor pro životní prostředí doporučil rozšíření ďáblické skládky

Výbor pro životní prostředí doporučil rozšíření ďáblické skládky

Výbor pro životní prostředí pražského magistrátu dnes doporučil schválení změny územního plánu, která by umožnila rozšíření skládky v pražských Ďáblicích. Změnu, kterou žádá městská část Březiněves, projednává výbor pro územní rozvoj. Rozhodovat měl původně v lednu, kvůli odchodu předsedy a místopředsedy výboru se ale tento měsíc ještě nesešel. Skládka je podle provozovatele na konci své kapacity, od roku 2024 však zákon nebude skládkování odpadu povolovat.

Skládka v Ďáblicích funguje 25 let. Změna územního plánu, kterou se dnes výbor zabýval, by umožnila její rozšíření do katastru Březiněvsi. Ďáblice jsou však proti, naopak městská část Březiněves sama žádost o tuto změnu územního plánu v roce 2008 podala. Obec, na jejímž území skládka funguje, z ní má totiž ekonomický prospěch. Domy v Březiněvsi od plánovaného rozšíření skládky odděluje dálnice D8.

Diskuse o pokračování skládky byla na dnešním jednání výboru pro životní prostředí poměrně bouřlivá. Jako argument pro rozšíření skládky zaznívalo především to, že nebude kam odvážet odpad v případě výpadku spalovny v Malešicích, kde dnes končí většina pražských odpadků. Skládkování mimo katastr Prahy by hlavní město muselo platit, podle předsedkyně výboru Marcely Plesníkové (ANO) by šlo o stovky milionů korun ročně. Město navíc potřebuje rezervu pro případ nečekané události, například povodní.

Odpůrci se obávají, že by nové prostory skládky využíval pro svoz odpadů třeba i Středočeský kraj. Podle starosty Březiněvsi a pražského zastupitele Jana Haramula (ANO) ale toto umožňuje upravit provozní řád skládky. Podle starosty Ďáblic Miloše Růžičky (STAN/Trojkoalice) by se mělo město nejdříve zabývat potřebou dalších skládkovacích prostor koncepčně, až poté povolovat změnu územního plánu.

Připravovaný plán pražského odpadového hospodářství (POH) podle radní pro životní prostředí Jany Plamínkové (STAN/Trojkoalice) v budoucnu s rozšířením skládky nepočítá, 90 procent odpadu bude hlavní město spalovat. Od roku 2024 skládkování navíc nařízení Evropské unie zakáže. V loňském roce město získalo na poplatcích za ukládání odpadu asi sedm milionů korun, podle Plamínkové ale víc vyplatilo Ďáblicím a Březiněvsi na kompenzacích.

Podle ředitele firmy A.S.A, která skládku v Ďáblicích provozuje, Pavla Tomáška zbývá ještě prostor asi pro 50.000 až 60.000 tun odpadu, od začátku letošního roku se tam přitom vyvezlo asi 13.000 tun. Rozšíření skládky odmítli v roce 2009 v referendu obyvatelé Ďáblic.

Skládka měla svůj provoz ukončit ke konci loňského roku, fungovat ale bude do roku 2017. Magistrát na základě žádosti provozovatele prodloužil povolení pro skládkování. Na ďáblickou skládku se v následujících dvou letech může uložit přes 50.000 tun odpadů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů