Čtvrtek, 28. března 2024

V Libereckém kraji získá dotace na výměnu kotlů 1207 žadatelů

V Libereckém kraji získá dotace na výměnu kotlů 1207 žadatelů

V Libereckém kraji získá podporu na výměnu kotlů za ekologičtější 1207 žadatelů, dalších zhruba 300 žádostí je v zásobníku pro případ, že nějaké peníze zbudou. ČTK o tom dnes informovala mluvčí krajského úřadu Markéta Dědková. Liberecký kraj měl k dispozici 135 milionů korun, které už rozdělil, připravuje se ale další výzva na příští rok. Ve fondu životního prostředí ČR je na kotlíkové dotace devět miliard korun, které chce fond rozdělit prostřednictvím krajů ve třech kolech, vždy po třech miliardách korun.

Od 25. ledna, kdy se žádosti začaly v Libereckém kraji přijímat, přijali úředníci zhruba 1500 žádostí o dotaci. Asi čtyři procenta z nich nesplnily podmínky programu a byly vyřazeny. "Největší zájem jsme zaznamenali o výměnu starých kotlů za automatické kombinované kotle na uhlí a biomasu, asi 41 procent všech žádostí o dotaci, dále na tepelná čerpadla, to bylo 20 procent žadatelů," řekl radní pro rozvoj Vít Příkaský (ČSSD). Nejvíc zájemců o dotace bylo z Liberce a okolí a také z Jilemnicka.

Liberecký kraj rozděluje peníze na kotle poprvé. Peníze jsou určeny na výměnu kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním v rodinných domech. Ti, na které se v prvním kole nedostalo, mají podle Dědkové ještě šanci, budou zařazeni do zásobníku projektů. "Z něj budou žadatelé postupně oslovováni k podpisu smlouvy v případě, kdy někdo jiný odstoupí, rozhodne se projekt nerealizovat, nesplní podmínky na proplacení dotace nebo pokud budou projekty realizovány levněji," uvedla mluvčí.

Žadatelé mohou získat až osmdesátiprocentní dotaci z maximální částky 150.000 korun, tedy až 120.000 korun. V oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší je podpora ještě vyšší, 85 procent. Platí to pro domácnosti v České Lípě, Doksech, Mimoni, Liberci, Stráži nad Nisou, Cvikově, Kamenickém Šenově, Novém Boru, Skalici u České Lípy, Chotovicích, Okrouhlé, Ohrazenicích a Turnově. Zájemci buď celou investici zaplatí a pak jim část úřad vrátí, možností je také zaplatit jen vlastní podíl a pak požádat o zálohu na dotaci. Peníze by první žadatelé mohli dostat v září.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů