Čtvrtek, 28. března 2024

Pardubický kraj chystá další kolo dotací na výměnu kotlů

 Pardubický kraj chystá další kolo dotací na výměnu kotlů

Pardubický kraj začne 3. října přijímat žádosti pro druhé kolo dotací na výměnu neekologických kotlů. Vyčleněno je pro tyto účely zhruba 60 milionů korun, uvedl mluvčí hejtmanství Dominik Barták. O příspěvek na nové nízkoemisní kotle se budou moci ucházet jak neúspěšní žadatelé z prvního kola, tak i noví zájemci.

"Příjem žádostí bude tentokrát jen na jediném místě, a to v sále Jana Kašpara v budově bývalé reálky," řekl ČTK Barták. Pardubický kraj přijímal žádosti pro první výzvu v lednu a během tří dnů zaevidovali pracovníci úřadu celkem 1054 žádostí. Původně plánovaná suma 100 milionů korun byla navýšena tak, aby se dostalo na všechny žadatele. Podmínky výzvy splnilo 1012 žádostí s celkovou požadovanou částkou 114,932.051 korun.

Stejně jako v prvním kole mohou zájemci získat dotaci 70 až 85 procent nákladů na pořízení nového kotle podle typu zdroje a lokality, maximální výše příspěvku může být 127.500 korun. Nejvyšší mohou získat lidé v České Třebové, Holicích, Lanškrouně, Litomyšli, Moravské Třebové, Linharticích, Pardubicích, Svitavách a Jablonném nad Orlicí, kde je špatná emisní situace.

Žadatelé musejí zároveň udělat aspoň jedno další energetické opatření, například zateplit část budovy či vyměnit nebo utěsnit okna nebo dveře, případně doložit, že energetickou náročnost budovy na kategorii úsporná už snížili. Do konce roku 2018 by mělo být v kraji vyměněno asi 1200 zastaralých kotlů za moderní nízkoemisní.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů