Čtvrtek, 25. dubna 2024

Staré, ale funkční spotřebiče poslouží po vyřazení potřebným

Staré, ale funkční spotřebiče poslouží po vyřazení potřebným

Lidé v Brně mohou dobrovolně odevzdávat staré, ale funkční spotřebiče na pomoc potřebným například v azylových domech nebo jiných vybraných organizacích. V tiskové zprávě to uvedla Zuzana Gregorová z tiskového oddělení magistrátu. Umožní to spolupráce města se společností Elektrowin, která spustila projekt nazvaný "Jsem zpět". Spotřebič lze přivézt do Sběrného střediska odpadů Vídeňská-Jílová.

Radní Brna schválili smlouvu o spolupráci se společností Elektrowin. "Projekt má za cíl dát vybraným plně funkčním elektrospotřebičům druhou šanci, když si někdo koupí třeba nový typ pračky s více funkcemi, ale stará pračka stále funguje," objasnila Gregorová.

Firma provozuje kolektivní systém pro zpětný odběr, oddělený sběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Projekt se uskuteční na Sběrném středisku ve Vídeňské-Jílové, kde jsou vhodné prostory ke shromažďování vybraných elektrospotřebičů. "Podle dosavadních zkušeností z jiných evropských zemí má opětovné použití výrobků pozitivní dopad na životní prostředí, protože se snižuje produkce odpadu, ale i na oblast ekonomickou vytvářením dalších pracovních míst. Projekt také zpřístupňuje jinak nedostupné zboží lidem s nízkými příjmy, má tedy i aspekt sociální," uvedl náměstek primátorky.

Zpětně odebrané funkční spotřebiče majitelé dobrovolně darují a odvezou je na středisko odpadů, kde podepíšou potvrzení o přenechání spotřebiče k opětovnému použití. Shromážděné spotřebiče pak zkontroluje technik a u vybraných kusů zajistí odvoz a provedení odborné kontroly. "Potom mohou být předané na místo, kde jsou nejvíce zapotřebí. Příkladem jsou Klokánky Fondu ohrožených dětí, azylové domy nebo jiné vybrané organizace," dodala Gregorová. Město poskytne prostory sběrného dvora a zajistí převzetí od lidí, firma bude zase provede kontrolu pro opětovné použití.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů