Pátek, 29. března 2024

Špatné přikrmování v krmelcích může zvěř i zahubit, varují lesníci

Špatné přikrmování v krmelcích může zvěř i zahubit, varují lesníci

Chvalčov: Plesnivé ovoce, shnilé seno či vánoční cukroví. Tak vypadá pouze krátký výčet toho, co lesníci a myslivci nachází v krmelcích, kam lidé v dobrém úmyslu přináší zvěři něco na přilepšenou. Nevhodné přikrmování však může lesní zvěři vážně ublížit. Při přikrmování doporučují lesníci obracet se přímo na hajného či příslušný myslivecký spolek.

,,Do krmelců lesníci a myslivci přidávají například seno, oves či řepu. Nyní si musí dávat pozor, aby řepa nezmrzla, protože taková potrava by zvěři mohla způsobit závažné trávicí potíže," vysvětluje vedoucí polesí Chvalčov Vojtěch Zapletal a dodává, že lesní zvěři mohou způsobit zdravotní potíže také krmiva, která lidé dávají do krmelců bez dohody s lesníky či myslivci.

,,Asi nejméně vhodným, ba i nebezpečným krmivem, které lidé dávají do krmelců, je pečivo. Ať už se jedná o celozrnné či sladké, obojí způsobuje zvěři závažné trávicí problémy, protože v tomto počasí i sušené pečivo záhy zvlhne a začne plesnivět a stává se tak vážným rizikem. Podobné problémy může spárkaté zvěři způsobovat i čisté pšeničné zrno, které může vyvolat různé koliky a acidózy trávícího traktu," vysvětluje referent ochrany lesa a myslivosti Ing. Petr Rolinc ze společnosti Arcibiskupské lesy a statky Olomouc s.r.o.

Přesto lesníci i myslivci rádi přivítají zájem široké veřejnosti o dění v lese a ochotně poradí, co do krmelce patří.

,,Jsme moc rádi, že lidem není osud zvěře lhostejný a v době nouze jí chtějí dopřát něčeho na přilepšenou. Je však důležité poradit se s hajným či myslivcem, jaký typ potravy je pro zvěř v danou dobu nejvhodnější," upozorňuje polesný Arcibiskupských lesů a statků Olomouc Vojtěch Zapletal.

,,Například před nedávnem se na nás obrátily děti se svými vychovatelkami z SOS Vesničky ve Chvalčově, které pro zvěř sbíraly kaštany. Nasbírané plody teď postupně přidáváme do krmné směsi pro zvěř," uzavírá Vojtěch Zapletal ze společnosti Arcibiskupské lesy a statky Olomouc s.r.o.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů