Pátek, 19. dubna 2024

Ekologičtější vytápění? Zkuste to s chytrým termostatem!

Vytápění je v našem klimatickém pásmu nezbytné. Padne na něj spousta energie, ať už z tuhých paliv, z paliv fosilních, z tepelných čerpadel, elektřinou, či formou odpadního tepla odkudkoliv.

Ekologičtější vytápění? Zkuste to s chytrým termostatem!

Čím více spotřebované energie na topení, tím vyšší zatížení rodinného rozpočtu, ovšem i prostředí okolo nás. Proto není divu, že lidé, co smýšlejí ekologicky, stále více využívají nových technologií, které umějí mimo jiné uspořit velké množství energie a přispět k ekologii, ovšem při zachování nebo dokonce zvýšení životního komfortu. Pojďme si představit takzvané chytré termostaty a termostatické hlavice, které k chytrým a úsporným technologiím dneška už neodmyslitelně patří.

Jak poznat chytrý termostat?

Základním předpokladem chytrosti termostatu je jednak základní operační systém a také možnost připojení přes Wi-Fi. Dále též bezdrátová komunikace s relé topného tělesa, které ve vaší domácnosti používáte, přičemž je jedno, zda je to kotel nebo tepelné čerpadlo, případně přívod elektřiny přímo do radiátoru na chatě či chalupě. Některé chytré termostaty ovládají i klimatizaci, kterou můžete použít jak ke chlazení, tak často i k základnímu vytápění v podzimních a jarních dnech.

Dalším předpokladem ,,chytrosti" tedy tzv. ,,smart", je aplikace pro mobilní telefony, tablety, někdy i pro klasické počítače. V ní totiž můžete termostat také ovládat a nastavovat, ať budete kdekoliv na světě. Doma jej často ovládáte i manuálně, pokud chcete.

Termostatické hlavice musejí mít komunikační propojení s termostatem, to bývá většinou rádiové, s dosahem okolo 100 metrů. A nejlépe by hlavice měly mít i displej, který ukazuje aktuální teplotu v místnosti, abyste si mohli snadněji ověřit, že vše funguje, jak má.

Výhody chytrého termostatu jsou obrovské

Chytrý termostat, to je vstupní investice v řádu několika tisíc korun. Náklady na koupi hrají velkou negativní roli, pro mnohé domácnosti znamená chytrý termostat na první pohled zbytečný luxus, proč taky mít doma termostat s internetem, že? Běžný termostat za pár stovek přece také udělá svou službu dobře. Ano, udělá ji dobře. Jenže jenom dobře, nikoliv výborně.

Můžete si být jistí, že investice do chytrého termostatu se dříve nebo později vrátí, a to i v případě, že jej koupíte na půjčku a zaplatíte nějakou tu korunu na úrocích (aby byla půjčka co nejlevnější, zajděte na srovnávač půjček Hyperfinance.cz, kde vyberete tu, která bude třeba i zdarma).

Chytrý termostat umí počítat s počasím venku a s jeho vývojem

Jeden ze základních rozdílů mezi běžným termostatem a termostatem s Wi-Fi je schopnost přijímat informace o vývoji teploty a celkově o počasí venku, následně je zakomponovat do plánu vytápění. Takže termostat předem ví, kolik bude nutné pustit do radiátorů nebo podlahového topení ohřáté vody nebo jak dlouho bude muset nechat běžet klimatizaci, aby výsledná teplota v místnosti byla taková, jakou mu uživatel nastavil. Tím se ušetří velké množství energie nutné k vytápění, v bytě nikdy nebude přetopeno, ale ani příliš chladno.

Chytrý termostat se učí tempu rodinného života

Chytrému termostatu můžete buď přímo nařídit časy a teploty, které chcete doma mít. Nebo ho necháte, ať se učí, jak se ve vaší domácnosti pohybujete. Detekuje vaše telefony, takže pozná, kdy jste doma a kdy ne. A ví, že pokud jste doma, chcete jistou teplotu. Když odejdete, chcete jinou. A na noc ještě další. Během cirka dvou týdnů se naučí, jak žijete. A podle toho uzpůsobí vytápění.

Umí rozdělit dům na tepelné zóny a počítá se setrvačností

Rozdělení domu na tepelné zóny je perfektní vychytávkou pro ty, kdo například rádi chladnou ložnici, ale vyhřátou koupelnu, a to ještě v konkrétní časy. Takže pokud vstáváte v šest, můžete tou dobou mít kupenu již příjemně vyhřátou. Přes den sice vychladne, ale večer bude zase příjemně vytopená. Kotel navíc ohřeje jen tolik vody, kolik je nutné pro ohřátí koupelny, pokud například na podzim ještě nechcete topit nikde jinde než v koupelně.

Setrvačnost topení je další charakteristikou vytápění, se kterou chytré termostaty umějí počítat. Ukládají si totiž data o tom, jak rychle se interiér vyhřívá při jakém počasí, ale také jak rychle chladne. A proto dokáže začít topit včas, aby na danou dobu bylo v místnosti takové teplo, jaké chcete mít. Ale nejen to, též umějí včas topení vypnout, s tím, že setrvačností se udrží teplota příjemná, nebude přetopeno.

Jsou přenosné a snadno instalovatelné

Chytré termostaty se vyznačují i svou přenosností. Jejich provoz je na baterie, a tak je nemusíte přivrtávat na zeď. Jsou i designově povedené, což znamená, že poslouží jako zajímavý doplněk interiéru. A jsou poměrně malé, takže nezaberou ani v poličce či na konferenčním stolku moc místa.

Aplikace, přes které se instalují a ovládají, jsou velmi jednoduché, založeny jsou na intuitivním ovládání. Navíc pokud používáte jiné mobilní aplikace, s touhle si hravě poradíte. No, a jestliže se chytrým telefonům vyhýbáte, nevadí. Mnoho chytrých termostatů můžete ovládat i v programu ve vašem notebooku nebo počítači. Co však vždycky musíte doma mít, je připojení k internetu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů