Čtvrtek, 28. března 2024

V Jablonci loni vytřídili 38 pct komunálního odpadu,meziročně víc

V Jablonci loni vytřídili 38 pct komunálního odpadu,meziročně víc

V Jablonci nad Nisou loni lidé vytřídili 3942 tun odpadu, což je 38 procent komunálního odpadu, který se ve městě loni vyprodukoval. Meziročně podíl vytříděného odpadu vzrostl o jeden procentní bod. Jablonec patří v Libereckém kraji v třídění odpadu k nejlepším. Pomáhá, že obyvatelé platí za odpad, který skutečně vyprodukují, nikoliv paušál, je to ale také díky dlouhodobé podpoře třídění, řekl dnes ČTK ekonomický náměstek primátora Milan Kouřil (ANO). Ve druhém největším městě v Libereckém kraji se platí za popelnici, paušální poplatek nikdy nezavedli.

V Jablonci přibývá stanovišť tříděného odpadu, aktuálně ho lidé mohou odložit na 262 místech. Přibyla čtyři nová stanoviště a město je nechává častěji vyvážet. Jablonec umožňuje třídit papír, plasty, bílé a barevné sklo a také kovy. Loni se začal třídit i bioodpad, letos přibyl oddělený sběr jedlých tuků a olejů. Lidé je mohou odevzdat ve sběrných místech, kterých je ve městě pro 45.800 obyvatel pět. Více než dvakrát větší krajské město Liberec má na sběr tuků jediné místo - sběrný dvůr.

V černých popelnicích a kontejnerech skončilo loni v Jablonci 6451 tun směsného odpadu. "I když množství směsného komunálního odpadu oproti předchozímu roku o 135 tun vzrostlo, patří Jablonec k největším městům v České republice s produkcí pod 150 kg na obyvatele za rok," řekla Barbora Šnytrová z oddělení správy veřejné zeleně jabloneckého magistrátu. I díky tomu získal loni Jablonec Odpadového Oskara za nejnižší produkci směsného komunálního odpadu na obyvatele v kategorii měst nad 5000 obyvatel v Libereckém kraji. Cenu uděluje nezisková organizace Arnika.

Náklady města na odvoz a likvidaci odpadu přesahují 50 milionů korun, což je zhruba 1100 korun v přepočtu na každého obyvatele. Náklady na odpad rostou, i proto se letos město rozhodlo cenu pro obyvatele zvýšit. Naposledy zdražovalo v roce 2017. Od dubna zaplatí čtyřčlenná domácnost, která nechává svou 120litrovou popelnici vyvážet jednou týdně, zhruba 35 korun navíc. Proti loňsku to bude znamenat 315 korun navíc.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů