Čtvrtek, 28. března 2024

Za nesprávný provoz bioplynové stanice uložili inspektoři ČIŽP pokutu 120 tisíc korun

Za nesprávný provoz bioplynové stanice uložili inspektoři ČIŽP pokutu 120 tisíc korun

Výrobně obchodní družstvo Kadov, které v rámci Bioplynové stanice Kadov, AŽV Lnářský Málkov provozuje dva stacionární zdroje znečišťování ovzduší - ,,výrobu bioplynu" a ,,kogenerační jednotku", porušilo zákon o ochraně ovzduší. Obě zařízení provozovalo v rozporu s povolením provozu. Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Českých Budějovicích za to družstvu uložili pokutu 120 tisíc korun.


,,Kontrolu zařízení jsme provedli v prosinci 2019. U zdroje ,,výroba bioplynu" nesplnilo družstvo podmínky provozu, když ČIŽP a Krajskému úřadu Jihočeského kraje neoznámilo do 24 hodin odstávku stanice při poruše na oběhovém kole a u zdroje ,,kogenerační jednotka'' ani změnu motoru a navýšení výkonu. U tohoto zdroje navíc ohlašovalo nesprávné údaje do souhrnné provozní evidence prostřednictvím integrovaného systému ohlašovacích povinností (ISPOP) za roky 2016, 2017 a 2018," řekl Vladimír Jiráček, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Českých Budějovicích.

Bioplynová stanice slouží ke zhodnocení a likvidaci zemědělských bioodpadů a biomasy jakou jsou hovězí hnůj, kukuřičná siláž, travní siláž, recyklace digestátu a močůvka anaerobní fermentací. Vznikající bioplyn je jímán do plynojemu a využit v kogenerační jednotce pro kombinovanou výrobu elektrické energie a tepla. Celková doba procesu je při dodržení optimálních podmínek 102 dní. V případě vážné poruchy kogenerační jednotky (havárie) nebo zdůvodněné nadprodukci bioplynu je bioplyn spalován na hořáku zbytkového plynu (fléře).

Přestupek spáchaný provozem zdroje v rozporu s povolením považují inspektoři ČIŽP za závažný. Nedodržením závazných podmínek provozu zdroje totiž může dojít k poškození životního prostředí.

Výrobně obchodní družstvo Kadov se proti rozhodnutí ČIŽP neodvolalo a pokuta 120 tisíc korun nabyla 21. března 2020 právní moci.

vyzaduji

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů