Čtvrtek, 28. března 2024

Jičín rozšíří třídění plastů a papíru do zvláštních popelnic

Jičín rozšíří třídění plastů a papíru do zvláštních popelnic

Další část lidí v sedmnáctitisícovém Jičíně bude moci od jara roku 2021 třídit plasty a papír přímo doma do zvláštních popelnic. Po čtvrtích Sedličky, Allanovy sady a Větrov by se systém měl rozšířit do částí Robousy, Popovice, Moravčice, Hubálov, Soudná a Čeřovka. Především jde o lokality, kde převládá zástavba rodinnými domky. Cílem třídění odpadů přímo v domácnostech je další snížení objemu netříděných odpadů ukládaných na skládku. ČTK to dnes řekl mluvčí radnice Jan Jireš.

S tříděním plastů a papírů do zvláštních popelnic se začalo ve třech městských čtvrtích před rokem a systém se osvědčil. Pro jeho výrazné rozšíření radnice pořídí 1000 žlutých nádob na plast a 1000 modrých nádob na papír, v obou případech o objemu 120 litrů. Dále koupí 50 nádob na plast a 50 nádob na papír o objemu 240 litrů. Pro první vlnu loni město koupilo 200 popelnic na papír a 200 na plast.

Současně město také pořídí 600 popelnic na bioodpad, kterými rozšíří třídění bioodpadu zavedené před šesti lety. Pro třídění bioodpadu je mezi lidmi v Jičíně asi 1350 nádob. Radnice koupí i pět zvonových kontejnerů na sklo o objemu 2500 litrů. V roce 2021 také radnice nechá vybudovat v Lindnerově ulici čtyři podzemní kontejnery na papír, plast, kovové obaly, sklo a tetrapak. Celkové náklady na koupi popelnic a postavení podzemních kontejnerů město odhaduje na téměř tři miliony korun.

Po spuštění systému barevných popelnic město z daných lokalit nechá z veřejných prostranství odstranit kontejnery na papír a plast.

Svoz a likvidaci odpadů v Jičíně zajišťuje městská příspěvková organizace Technické služby. Město disponuje vlastní skládkou v Popovicích, má sběrný dvůr i kompostárnu. Základní roční poplatek za svoz popelnic v Jičíně od letošního roku činí 552 korun za dospělou osobu a stejný bude i v roce 2021. V letech 2012 až 2019 poplatek za odpad činil 492 korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů