Čtvrtek, 28. března 2024

Zelený hotel, udržitelná škola, nový sad i vrbovna. Adapterra Awards sbírá nápady #jaknaklima do konce března

Zelený hotel, udržitelná škola, nový sad i vrbovna. Adapterra Awards sbírá nápady #jaknaklima do konce března

Až do konce března mohou jednotlivci, instituce i kolektivy přihlašovat inspirativní uskutečněná řešení, která pomáhají zvládat dopady klimatické krize. Třetí ročník soutěže Adapterra Awards od Nadace Partnerství sbírá tipy na příklady dobré praxe, které pomáhají ke zmírnění sucha, horka nebo záplav. Finalisty určí odborná porota, o ceně sympatie rozhodnou hlasy od veřejnosti v internetovém letním hlasování. Nápady ze svého okolí můžete posílat na www.adapterraawards.cz.

,,Přestože letošní zima se mohla zdát chladnější než ta loňská, byly teploty vzduchu stále vyšší, než dlouhodobý normál před rokem 2010. Podle dat ČHMÚ bylo v prosinci o 2,6 °C tepleji, v lednu pak o jeden °C. Pokud srovnáme teploty s těmi před rokem 1990, pak se tyto odchylky ještě zvyšují. To je důvod, proč je třeba nezaspat a dál hledat možnosti, jak se adaptovat na dopady klimatické změny ve městech i v krajině," popsala pohnutky soutěže Andrea Křivánková, koordinátorka soutěže.

O přízeň poroty se letos bude ucházet například nové komunitní centrum jihomoravských Ostopovic: ozeleněná základní a mateřská škola. Budova v klasické sídlištní zástavbě prošla proměnou v moderní areál, u kterého obec dbá na ekologičnost, úspornost i funkčnost. Nový komplex pohání tepelné čerpadlo s pěticí hloubkových vrtů, o chlazení se stará 300 metrů zelené střechy, splachuje se dešťovkou a areál doplňuje přírodní výuková zahrada.

,,Na dalším rozvoji se podílí nejen firmy, ale i žáci a rodiče při brigádách. Společně tak tvoříme místo, kde je nám dobře. I nadále připravujeme drobné doplňky, učební koutky, zajímavosti. Areál se tak stává naší přirozenou učebnou," komentuje ředitel školy Petr Juráček.

Na kvalitní veřejnou zeleň vsadili v nedalekých brněnských Černovicích. Na místě sídliště bez zeleně, obklíčené hlukem z dopravy a velkými plochami průmyslových budov, vznikl Sad Turgeněvova. Obyvatelé ve spolupráci s radnicí městské části hledali způsoby, jak utlumit hluk i narůstající teploty. Během tří let se podařilo vybudovat ovocný sad, který bude ochlazovat své nejbližší okolí, poskytovat potravu a úkryt pro ptáky a prostor pro odpočinek.

,,Sad by se měl stát místem pro relaxaci a setkávání místních a také živou učebnou pro děti z místních škol i dospělé," doufá Bohdan Dlouhý z odboru životního prostředí.

Na inovativní veřejné prostory a klidné oázy uprostřed velkoměsta sázejí i soukromé firmy. Z původní předválečné budovy Odborářských svazů na Praze 2 vznikl vůbec první český zelený hotel. Ten se mimo jiné pyšní využíváním šedé vody a zpětného získávání tepla z odpadních vod. V Mosaic House Design Hotel se tak kloubí světový a český design, moderní umění i udržitelný přístup k turismu.

V soutěži Adapterra Awards najdeme ale také nová řešení šetrná ke krajině. Vrbovna v Jevišovce u Břeclavi dokládá, že využití krajiny člověkem nemusí znamenat její ochuzení. Vrbovna, která historicky sloužila obyvatelům k ořezu vrb pro proutí a následně pro košíkářství nebo krmné účely, byla dlouho zanedbaná. Vrby trpěly pod náletem a tíhou neořezávaných větví. Nyní Vrbovna hostí řadu ohrožených a z volné krajiny mizejících organismů.

,,Vrbovna v Jevišovce je jedním z nejlépe dochovaných a spravovaných otevřených lesů. Je součástí nivních luk, mokřadů podél řeky Jevišovky. Hlavní přínos její revitalizace je zadržení vody v krajině," všímá si starostka Jeviškovy Božena Bošiaková.

Podobných příkladů dobré praxe sesbírala Nadace Partnerství ve své databázi Adapterra již přes padesát. Přispět dalším a soutěžit o finance nebo odborné exkurze můžete do konce března na www.adapterraawards.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů