Pátek, 29. března 2024

EU a Japonsko chtějí posílit společný boj proti změnám klimatu, podporují OH

EU a Japonsko chtějí posílit společný boj proti změnám klimatu, podporují OH

Evropská unie bude s Japonskem blíže spolupracovat v boji proti klimatickým změnám, k němuž chtějí obě strany svou aktivitou inspirovat i další země. Unie a její východoasijský partner hodlají také více spojit síly proti pandemii covidu-19 a společně přispět k tomu, aby letos bylo naočkováno 30 procent lidí na světě. Prohlásili to dnes šéfové unijních institucí po videokonferenci s japonským premiérem Jošihidem Sugou. Společně rovněž podpořili červencové konání olympiády v Tokiu, navzdory obavám tamních obyvatel ze současného vývoje nákazy v zemi.

Japonsko je pro Evropskou unii spolu s Jižní Koreou nejdůležitějším partnerem v oblasti východní Asie, jejíž globální význam v poslední době trvale roste spolu s narůstajícím vlivem Číny. Dnešní videosummit byl již 27. vrcholným jednáním obou stran a navázal na předloňskou schůzku v Bruselu. Obě strany potvrdily zájem dlouhodobě spolupracovat v řadě témat, z nichž mezi ta klíčová řadí ekologii.

EU a Japonsko byly mezi prvními velkými znečišťovateli ovzduší, kteří se zavázali k dosažení takzvané klimatické neutrality do poloviny století. V té době podle tohoto cíle nebudou produkovat žádné emise skleníkových plynů nebo je "vynulují" například výsadbou nových stromů.

"Chceme na tomto tématu spolupracovat mnohem blíže... Chceme inspirovat další, aby se připojili," prohlásila po jednání předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Obě strany dnes podepsaly vytvoření "zelené aliance", která má za cíl rozšířit klimatickou spolupráci v řadě bodů. Podle von der Leyenové by mezi těmi nejzajímavějšími mohla být podpora financování ekologických projektů, zavádění uhlíkových cel a poplatků či rozvoj čistých zdrojů energie. EU také plánuje ve druhé polovině roku podepsat s Japonskem memorandum o spolupráci při rozvoji potenciálu vodíku jako zdroje energie.

Společný potenciál vidí také v rozšíření produkce vakcín proti covidu-19, kterých by jako vyspělé země chtěly postupně čím dál více poskytovat do programu COVAX zajišťujícího očkovací látky pro chudší státy. "Doufáme, že tyto snahy zajistí dostatek zdrojů, aby bylo možné naočkovat do konce tohoto roku 30 procent světové populace," uvedl po jednání šéf unijních summitů Charles Michel.

V samotném Japonsku však očkování zatím postupuje pomalu a země se potýká s novou vlnou nákazy. Koncem července má přitom Tokio uspořádat odloženou letní olympiádu, jejíž konání podle průzkumů většina Japonců s ohledem na situaci odmítá. Lídři EU ve společném prohlášení se Sugou uspořádání her podpořili.

"Řekl nám, že je v kontaktu s příslušnými úřady své země, které podnikají všechna potřebná opatření," prohlásil Michel. Von der Leyenová zdůraznila, že Japonsko již obdrželo či ještě dostane na 100 milionů dávek vakcín vyrobených v EU.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů