Pátek, 19. dubna 2024

CEBRE: Přispěje nová průmyslová politika k technologické soběstačnosti Evropy?

CEBRE: Přispěje nová průmyslová politika k technologické soběstačnosti Evropy?

Institut CEBRE organizoval dne 25.5.2021 zajímavou odbornou diskuzi k aktuálnímu evropskému tématu nové evropské strategie pro průmysl, kde prioritami má být zelená a digitální transformace. Záznam z této zajímavé diskuze vám nyní přinášíme i na webu České asociace odpadového hospodářství.


Kdo byli diskutující?

  • Diskuzi moderovala ředitelka CEBRE paní Alena Mastantuono. Pozvanými hosty do diskuze byli:
  • Lucia Bonová, členka kabinetu Margrethe Vestagerové, výkonné místopředsedkyně Evropské komise
  • Ondřej Kovařík, poslanec Evropského parlamentu
  • Martina Tauberová, náměstkyně ministra průmyslu a obchodu ČR
  • Dagmar Kuchtová, generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy ČR
  • Petr Havelka, ředitel sekce průmyslu a moderní energetiky Unie zaměstnavatelských svazů ČR, člena Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR a výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství (hlavní příspěvky jsou v čase 1hod:10min a 1 hod:40min)

O čem se diskutovalo

Evropský průmysl by se měl podle Komise v budoucnu stát lídrem na cestě ke klimatické neutralitě a digitální ekonomice. Nová průmyslová strategie cílí na posílení evropské konkurenceschopnosti a do centra pozornosti se dostávají i malé a střední podniky.

V současné době má evropský průmysl ve světě v mnoha odvětvích vedoucí postavení, představuje 20 procent celkové přidané hodnoty EU a zaměstnává asi 35 milionů lidí. Vzhledem k novému směřování Evropské unie, která se chce stát do roku 2050 klimaticky neutrálním kontinentem a digitálním a inovačním lídrem, představila Evropská komise novou průmyslovou strategii. Ta by měla na tyto cíle evropský průmysl připravit.

Strategie tedy vytyčuje průmyslu cestu k tzv. ,,dvojí transformaci" - zelené a digitální. Jednak, aby byla činnost evropského průmyslu v souladu s cílem unijní klimatické neutrality do roku 2050 a jednak, aby se stal evropský průmysl modernějším a schopným čelit výzvám dnešní doby. Taková transformace předpokládá nové produkty, služby i obchodní modely a podle Komise budou klíčem k úspěchu inovace.

Pozvánka na akci je k dispozici zde - pozvanka-cebre

Zdroj: web České asociace odpadového hospodářství s využitím záznamu z diskuze CEBRE a s využitím informací z webu Euractive

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů