Čtvrtek, 28. března 2024

DiscoverEU se vrací, bezplatné jízdenky chystá pro 60 000 mladých zájemců o cestování po Evropě

DiscoverEU se vrací, bezplatné jízdenky chystá pro 60 000 mladých zájemců o cestování po Evropě

Program DiscoverEU, v němž mohou mladí Evropané soutěžit o bezplatné jízdenky, po vynucené roční přestávce startuje nanovo. V aktuálním kole, které je z důvodu vynechaného ročníku otevřeno všem narozeným v období od 1. července 2001 do 31. prosince 2003, bude rozdáno rekordní množství jízdenek. Možnost procestovat Evropu vlakem dostane v roce 2022 celkem 60 000 uchazečů. Zájemci se do soutěže mohou přihlašovat od úterý 12. října 2021 do úterý 26. října 2021 12:00 středoevropského letního času.

Cílem programu DiscoverEU, který iniciuje Evropská komise, je podporovat smysl pro jednotu a solidaritu v celé Evropské unii prostřednictvím přeshraničního cestování a interkulturního vzdělávání. K získání nároku na jízdenku musí uchazeči odpovědět na šest otázek z obecných znalostí o Evropské unii a dalších iniciativách EU zaměřených na mladé lidi.

Vybrané zájemce iniciativa podporuje v udržitelném cestování po železnici. Ti, kdo žijí na ostrově nebo v odlehlých oblastech, mohou k dopravě využít také trajekt a autobus nebo za výjimečných okolností rovněž leteckou dopravu.

Úspěšní uchazeči mohou cestovat po dobu až 30 dnů a svou cestu musí uskutečnit v období od března 2022 do února 2023. Protože šíření pandemie nelze předvídat, bude všem cestovatelům nabídnuta flexibilní rezervace prostřednictvím nové mobilní jízdenky. Datum odjezdu lze změnit kdykoli před zahájením cesty nebo do vypršení roční platnosti.

Iniciativa DiscoverEU je velmi vyhledávaná. V období dvou let 2018-2019 se do ní zapojilo 350 000 kandidátů, kteří se ucházeli o celkem 70 000 dostupných jízdenek, 66 % z nich cestovalo vlakem mimo hranice své země vůbec poprvé.

Bývalí a budoucí cestovatelé v rámci iniciativy DiscoverEU tvoří od roku 2018 rozmanitou a angažovanou komunitu, která se setkává on-line i off-line a sdílí své zkušenosti.

Účastníci se mohou stát ambasadory DiscoverEU a iniciativu tak podpořit. Své zkušenosti a tipy, zejména ohledně kulturních zážitků nebo toho, jak cestovat digitálně a udržitelně, mohou také sdílet s dalšími cestovateli prostřednictvím oficiální skupiny DiscoverEU na Facebooku.

Součástí programu DiscoverEU jsou společná setkání účastníků, která se konají on-line nebo také osobně, bude-li to možné a bezpečné. Předmětem setkání jsou diskuse na různá témata. Letošní ročník DiscoverEU je věnován otázkám spojeným s digitální Evropou. Mezi další aktivity patří informování o příležitostech pro dobrovolnické práce a příprava ekologického a udržitelného cestovního plánu pro mladé cestovatele.

Více informací o DiscoverEU najdete na Evropském portálu pro mládež. Zde také bude 12. října spuštěna možnost přihlášení.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů