Čtvrtek, 28. března 2024

Dnes je Mezinárodní den elektroodpadu. A Recyklační víkend bude za týden!

Dnes je Mezinárodní den elektroodpadu. A Recyklační víkend bude za týden!

Příležitostí podílet se na udržitelnosti a ochraně naší planety máme po celý rok spousty. Třídění odpadu chápeme jako naprostou samozřejmost, nyní je ale stále důležitější zaměřit se také na třídění elektroodpadu. Jako je třeba podpořit mnoho z významných témat současnosti, stal se v posledních letech 14. říjen Mezinárodním dnem elektroodpadu, jehož cílem je právě zvýšit povědomí o této problematice a nutnosti recyklace. V České republice se systémovým sběrem v této oblasti zabývá společnost Elektrowin, která od svého založení v roce 2005 sebrala už více než 500 000 tun elektroodpadu.

Čísla, která dávají smysl

Od začátku působení v roce 2005 se společnosti Elektrowin podařilo překročit hranici sběru elektroodpadu 500 000 tun. Pro představu uvádíme zajímavé příklady, jak obrovské množství potřebných surovin se podařilo dosud recyklovat:

  • 500 876 tun sebraného elektroodpadu odpovídá hmotnosti 69 Eiffelových věží
  • 289 780 tun železa odpovídá množství železa potřebnému pro výrobu 11 898 191 praček
  • 10 094 tun mědi je zapotřebí pro ražbu 1 794 503 853 mincí 1EUR
  • 13 601 tun hliníku je potřeba k výrobě 906 747 992 plechovek o objemu 0,33 l

Veškeré aktivity, které společnost Elektrowin vyvíjí, nám připomínají, že vysloužilé elektrospotřebiče nepatří do směsného odpadu, ale je nutné odevzdávat je buď v prodejnách elektra nebo ve sběrných dvorech či dalších sběrných místech. Odborným zpracováním se totiž dají z těchto spotřebičů získat zpět cenné suroviny a materiály, které mohou být opětovně použity při výrobě nových domácích spotřebičů. Ze studií vyplývá, že z každého milionu recyklovaných mobilních telefonů lze získat zpět 16 000 kg mědi, 350 kg stříbra, 24 kg zlata a 14 kg palladia. Elektronický odpad je v některých ohledech dokonce bohatší než tradiční těžba: například v tuně smartphonů je 100krát více zlata než v tuně zlaté rudy.

,,Elektroodpad obsahuje 69 prvků periodické tabulky. Tyto materiály můžeme díky recyklaci vrátit do výroby a významně tak snížit produkci skleníkových plynů," připomíná generální ředitel a předseda představenstva Elektrowin a.s. Roman Tvrzník.

Do starého železa nebo do muzea?

Ve spolupráci s Národním technickým muzeem i letos společnost Elektrowin oslaví Mezinárodní den elektroodpadu pořádáním online Recyklačního víkendu 22. - 23. října. Pokud tedy máte doma nějaký skutečně muzejní elektro kousek, můžete ho nabídnout do sbírek muzea prostřednictvím události na Facebooku. Více se dozvíte na www.recyklacnivikend.cz.

UŽITEČNÝ TIP: Pokud si nebudete vědět rady, kam s vysloužilým elektrem, spolehlivě vám poradí také aplikace Kam s ním.

Mezinárodní den elektroodpadu vyhlašuje Mezinárodní sdružení kolektivních systémů pro sběr a recyklaci elektronického a elektrického odpadu WEEE Forum. V České republice je jedním z reprezentantů WEEE Fora právě společnost Elektrowin, která je největší neziskovou organizací, která zajišťuje sběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Sběrnou síť tvoří téměř 14 000 míst po celé ČR. Díky spolupráci s 1 500 městy a obcemi je jich část veřejně dostupných ve formě kontejnerů na malé spotřebiče, další místa najdete ve sběrných dvorech nebo v provozovnách prodejců. Zaregistrované obce dále pořádají i mobilní svozy, společnost Elektrowin organizuje také úspěšné projekty zaměřené na zpětný odběr elektrozařízení, například projekt pro školy Recyklohraní aneb Ukliďme si svět.

Oslavou Mezinárodního dne elektroodpadu společnost Elektrowin významně přispívá ke zlepšení povědomí o důležitosti sběru elektroodpadu nejen v ČR, ale ukazuje i na celosvětovou důležitost tohoto tématu.

ELEKTROWIN a.s. je největším kolektivním systémem zaměřeným na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v České republice. Společnost zajišťuje sběr, zpracování, využití a odstranění nefunkčních elektrozařízení a elektroodpadu. Zajišťuje plnění povinností výrobců a dovozců všech skupin elektrozařízení. Společnost je nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů.

Více informací naleznete na www.elektrowin.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů