Sobota, 27. července 2024

Problematická stanoviště kontejnerů na odpad budou v Liberci hlídat kamery

Problematická stanoviště kontejnerů na odpad budou v Liberci hlídat kamery

Problematická stanoviště kontejnerů na komunální odpad budou v Liberci monitorovat mobilní kamery. Městská policie zatím měla tři, koupí další tři. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj - SLK) mají kamery pomoci zamezit tomu, aby lidé u kontejnerů odkládali odpady, které tam nepatří. Radnice za likvidaci takových odpadů platí společnosti FCC, která má ve stotisícovém městě na starost svoz odpadu, zhruba 500.000 korun měsíčně.

"V rámci 110 milionů korun, které dáváme ročně FCC, je zhruba šest milionů jenom na ty takzvané doúklidy odstavených lednic, různých bytových jader nebo například nábytku, případně stavební suti," řekl primátor novinářům. Nedávno na jednom sběrném stanovišti podle něj někdo odložil dokonce i motor od auta a na jiném nádoby s vyjetým olejem.

Po Liberci je podle primátora zhruba 1000 kontejnerových stanovišť, problematických je z nich několik desítek. Zámečník zmínil například sběrná místa v ulicích U Slunečních lázní, Halasova, Americká, Dobiášova, Brněnská, Oldřichova. Podle primátora budou kamery na problematická místa instalovat postupně. "Samozřejmě nebudeme veřejnosti sdělovat kdy a kde ta kamera bude," řekl. Upozornil, že v případě dopadení hrozí viníkům pokuta až 200.000 korun, u právnické osoby je možné uložit sankci až do půl milionu korun.

Zámečník uvedl, že od nasazení mobilních kamer si slibují nejen zlepšení estetiky sběrných míst, ale i úsporu peněz města. "Občané mají možnost své odpady neodkládat, ale odvézt za dvě a půl koruny za kilogram. To znamená za jednu tunu zaplatí 2500 korun, kdežto my těmito úklidy platíme 5000 za jednu tunu, protože to musí někdo odvézt, přivézt, musí být nějaká práce být vynaložena," dodal.

V Liberci jsou tři sběrné dvory, kam mohou lidé vozit odpad, který se nevejde nebo nepatří do kontejnerů na komunální či separovaný odpad. Náměstek primátora Jiří Šolc (SLK) upozornil na to, že každý obyvatel města může ročně zdarma do sběrných dvorů odvézt až 500 kilogramů odpadu a 2,5 Kč/kg platí až po překročení tohoto limitu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů