Sobota, 20. dubna 2024

Klimatičtí aktivisté se po ropných firmách zaměří na banky a vedení firem

Klimatičtí aktivisté se po ropných firmách zaměří na banky a vedení firem

Finanční instituce a členové správních rad jednotlivých firem se zřejmě stanou cílem v další vlně žalob, které kvůli znečišťování ovzduší chystají klimatičtí aktivisté. V Glasgow, kde právě končí konference OSN o změnách klimatu COP26, to řekl jejich zástupce, právník Roger Cox z organizace Milieudefensie. Aktivisté už letos na jaře u soudu v ostře sledovaném sporu uspěli s žalobou na britsko-nizozemský ropný kolos Royal Dutch Shell.

Plány aktivistů přicházejí v době, kdy zástupci mnoha zemí na konferenci v Glasgow hledali shodu na tom, jak v ochraně klimatu dál společně postupovat. Vyjednavači ze 197 zemí se zúčastnili diskusí, jejichž cílem bylo podpořit klíčový návrh, který počítá s udržením růstu teploty na planetě do 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předindustriálním obdobím.

"Už jsme se soudili se státy a byli jsme úspěšní," řekl tento týden Cox. Organizace Milieudefensie, kterou zastupuje, bojuje za ochranu životního prostředí a je nizozemskou součástí mezinárodní sítě ekologických organizací nazvané Přátelé země. "Ukázali jsme, že se dá soudit i s korporacemi z odvětví fosilních paliv a já si myslím, že dalším krokem je začít se soudit s finančními společnostmi, které ty emise a projekty v odvětví fosilních paliv umožnily," řekl.

"Já si dokonce myslím, že ... členové správních rad těchto velkých soukromých institucí, kteří nadále vědomě maří závazky pařížské smlouvy, by se v dalších letech mohli stát zodpovědnými podle zákonů o přímé odpovědnosti," nastínil Cox, kterého citoval server finanční televize CNBC.

Soud v Haagu letos 26. května ropnému kolosu Shell nařídil, aby své globální emise uhlíku do konce roku 2030 snížil o 45 procent ve srovnání s rokem 2019. Uvedl také, že je Shell zodpovědný jak za své uhlíkové emise, tak za emise svých dodavatelů. Verdikt soudu je považován v tomto ohledu za průlomový.

Květnové rozhodnutí haagského soudu je první, kdy nějaký podnik dostal soudně uloženo, aby své aktivity uvedl do souladu s pařížskou smlouvou o ochraně klimatu z roku 2015. Ukázal také, jak zásadně se posunul boj o ochranu klimatu. Společnost Shell tehdy uvedla, že rozhodnutí je pro ni zklamáním. Později ale začala pracovat na odvolání.

"Já si myslím, že z právního pohledu se dá při změnách klimatu a energetické transformaci vygenerovat hodně silný tlak proti velkým systémovým hráčům ve veřejném i soukromém sektoru," poznamenal Cox.

Obhájce aktivistů přitom poukázal na mladé lidi, kteří se kvůli ochraně klimatu shromažďují v ulicích, dále na takzvané aktivistické akcionáře, kteří se snaží vyvíjet tlak na managementy firem kvůli snižování škodlivých emisí, anebo na jarní zprávu Mezinárodní agentury pro energii (IEA), která způsobila poprask. Uvádí se v ní totiž, že investice do nových projektů v odvětví fosilních paliv už nejsou nutné, pokud mají být splněny cíle pařížské smlouvy o ochraně klimatu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů