Pátek, 29. března 2024

Investoři tlačí firmy k udržitelnému podnikání, vyplývá z průzkumu PwC

Investoři tlačí firmy k udržitelnému podnikání, vyplývá z průzkumu PwC

Zhruba polovina investorů z významných investičních skupin, bank a brokerských firem je připravena stáhnout své investice z firem, které nepodnikají dostatečné kroky v životním prostředí a sociální udržitelnosti (ESG). Pro čtyři z pěti investorů je přístup firem v ESG jedním z rozhodujících faktorů při rozhodování o investování. Vyplývá to ze studie PwC 2021 Global Investor Survey. Shrnuje názory 325 firemních investorů z celého světa, primárně správců aktiv a portfolio manažerů významných investičních skupin, bank a brokerských firem. Tyto firmy spravují ve světě aktiva zhruba za 11,6 bilionu dolarů (257,4 bilionu korun).

Z průzkumu vyplývá, že firmy, které nezavádějí dostatečná opatření v sociální a ekologické udržitelnosti, riskují ztrátu potenciálních i stávajících investorů. "Plných 79 procent investorů uvádí, že při rozhodování o investici se dívají i na to, jakým způsobem firma přistupuje k řízení ESG rizik a příležitostí," uvedl partner PwC Česká republika a expert na udržitelnost Jan Brázda.

České firmy zatím podle něj za vyspělými státy spíše zaostávají. "I zde ale ochrana klimatu rezonuje čím dál víc, kromě regulátorů, investorů a klientů hrají nezastupitelnou roli i sami zaměstnanci, kterým není osud klimatu lhostejný," uvedl Brázda.

Investoři udržitelnost firem nejen sledují, ale své investice podle tohoto hlediska i směřují. Proto 49 procent investičních společností uvádí, že do firem, které v sociální a ekologické udržitelnosti nejsou aktivní, nebude investovat a pokud již investovali, tak z takové investice odejdou.

Nejdůležitějším z témat v životním prostředí a sociální udržitelnosti je pro investory ochrana klimatu a snižování uhlíkové stopy. To považuje za nejdůležitější 65 procent investorů. Dále jde o ochranu a zdraví pracovníků (44 procent) a zajištění rovnosti a diverzity na pracovišti (37 procent). Podle investorů změny musejí přicházet od vedení společnosti a pro 82 procent dotázaných musejí být zapracovány ve firemní strategii, vyplývá z průzkumu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů